Cysty vaječníků – příznaky a léčba

Tagy:  vaječniky, cysty vaječníků, příznaky, příčina, léčba

Sponzorované odkazy:

Cysty vaječníků – příznaky a léčba

Ženy snad od pradávna trápí nemoci, viry, záněty a bakterie, jenž jsou spojeny s intimními partiemi a rodícím ústrojím. Některé komplikace se řadí k obyčejným nepříjemnostem, kterých se zbavíte za pomocí antibiotik během týdne, avšak existují choroby či závažnější problémy, jenž mohou odstartovat koloběh nekonečných návštěv u lékaře, které mnohdy skončí až neplodností. Neponechejte nic náhodě a pravidelně navštěvujte svého gynekologického lékaře, předejdete tak nechtěnému stresu a zdlouhavým vyšetřením.

Cysty vaječníků se řadí k heterogennímu onemocnění, což znamená, že na jeho vzniku se podílí současně více patologických stavů, ne jen jeden, jak by mohlo být ze samotného názvu špatně pochopeno. Nejedná se tedy o samostatné onemocnění, ale jeho projevy jsou patrné na různých místech organismu. Tento druh nemoci je patrný za pomocí sonografického vyšetření, které je schopno nalézt až 8 cyst o několika milimetrech. Jinak se nemoci též přezdívá syndrom polycystických ovarií, ta je jednou z nejtypičtějších hormonálních poruch u žen. Definováno je jako onemocnění s chronickou anovulací a nadbytkem mužských pohlavních hormonů, androgenů, ten může vznikat i z jiných příčin, například kvůli tumoru s nadprodukcí androgenů, vrozené zvětšení nadledvinek, zvýšené množství hormonu prolaktinu, špatná funkce štítné žlázy nebo kvůli Cushingovu syndromu. Přesný původ cyst není přímo znám, avšak na jejich vzniku se podílí hned několik nepříznivých faktorů

Cysta na vaječníku je způsobena rozpadem hormonální soustavy, autor: prolecinaCysta na vaječníku je způsobena rozpadem hormonální soustavy, autor: prolecina

Příznaky projevu cyst

Největší pravděpodobnost výskytu cyst vaječníků je u žen, které trpí nepravidelnou menstruací a kolísáním hormonální hladiny. Pokud dojte k hormonálnímu rozvratu a ke sníženému množství folikuly, což je hormon stimulující činnost vajíčka, žena přestane ovulovat. Ženy s tímto onemocněním mají dále vyšší riziko potratů, zejména v časných stádiích těhotenství. Nadále mohou nastat potíže s otěhotněním a nebo porodem.

Jedním z nejčastějších příčin onemocnění bývá extrémní obezita, která je provázená vyšším výskytem gynekologických poruch jako jsou poruchy menstruačního cyklu, sterilita, vyšší riziko porodnických komplikací, eklampsie a gestačního diabetu.

Trpíte-li i po dvacátém roku života horší formou akné, důvodem může být taktéž hormonální nerovnováha provázena cysty vaječníků. Tento problém by však měla vyřešit silnější hormonální antikoncepce.

Léčba

Při nezávažné fázi cyst vaječníků se problém řeší pomocí hormonální antikoncepce, která do půl roku hladinu hormonů vyrovná a problém sám vymizí. V případě, že trpíte závažnější formou, podávají se hormony gestageny, to jsou hormony na bázi progesteronu, který je organismu přirozený, protože vzniká z buněk žlutého tělíska. Žluté tělísko vzniká právě z buněk prasklého folikulu po uvolnění vajíčka.

Cysta je poměrně snadno operovatelná, autor: petrullineCysta je poměrně snadno operovatelná, autor: petrulline

Článek Cysty vaječníků – příznaky a léčba byl publikován 28. prosince 2011 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...