Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk!
Sponzorované odkazy:
Každou minutu zemře jeden Evropan na infarkt myokardu. Také v České republice jsou kardiovaskulární onemocnění nejčastější příčinou úmrtí. Aby se to změnilo k lepšímu, stačí dodržovat tři pravidla: optimální energetický příjem, omezení živočišných tuků ve stravě (s výjimkou rybího) a jejich nahrazení tuky rostlinnými. Ve skutečnosti to je ale pro mnoho lidí velký problém.
Následky konzumace živočišných tuků (nasycených mastných kyselin) řeší praktičtí lékaři ve svých ordinacích téměř denně. „Právě tato součást tuků totiž stojí za vznikem mnoha závažných onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.
Vyhněte se smaženým pokrmům, autor: fried foods„Nasycené mastné kyseliny způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi se všemi důsledky. Samy navíc urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy tím, že zvyšují aktivitu zánětlivé reakce. A právě neinfekční zánět cévních stěn je dnes vnímán jako základní mechanismus vzniku a rozvoje aterosklerotického cévního poškození se všemi jeho důsledky, jako jsou infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a další,“ vysvětluje předseda České společnosti pro aterosklerózu doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.
Pravidla, která srdce ocení
Pro ozdravění jídelníčku a s tím spojené snížení zdravotních rizik doporučují lékaři řídit se v každodenní praxi těmito pravidly: používat rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla – na vaření a mazání odstraňovat před konzumací viditelný tuk z masa upřednostňovat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku jíst více ryb a drůbeže místo červeného masa odstraňovat kůži z drůbeže před kuchyňskou úpravou minimalizovat konzumaci tzv. skrytých tuků, většinou obsažených v potravinách živočišného původu (uzeniny, mléčné výrobky apod.) minimalizovat konzumaci smažených jídel
Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz
Článek Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk! byl publikován 6. prosince 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Tuky v těhotenství a období kojení 22.03.2015 12.00
- Rybí tuk a další prospěšné tuky 08.09.2010 00.00
- Rostlinné tuky – proč se vyhnout tukům živočišným? 08.02.2013 14.00
- Losos aneb konzumujme prospěšné tuky se stylem 25.01.2011 00.00
- Nebezpečné tuky v potravinách, kde byste je (ne)hledali 08.08.2014 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
