Rybí tuk a další prospěšné tuky
Sponzorované odkazy:
Tuky rozhodně nejsou složkou jídelníčku, které bychom se měli vyhýbat. Některé tuky jsou pro tělo prospěšné, jiné pro naše zdraví dokonce nezbytné. Jedním z velice prospěšných tuků je tuk rybí, jehož příznivé účinky naše tělo nezměrně ocení. Nic nám proto nebrání zamilovat se do lahodné chuti dobře připravené mořské ryby a dopřávat si ji k jídlu jak často se nám jen zachce.
O rybím tuku
Rybí tuk na mnoho lidí stále ještě působí jako začarované slůvko. Jeho podávání na kávové lžičce je však již starou záležitostí a dnes si jistě daleko raději dopřejeme výborně připravenou rybu či kapsle bez příchuti. Lidé pravidelně konzumující množství mořských tučných ryb mají pevnější zdraví a dokonce účinně předchází srdečním poruchám. Obzvláště ryby žijící v chladných vodách jako jsou lososi, makrely a tuňáci obsahují vysoké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky pozitivně působí nejen na srdce, ale i v mnohých dalších směrech na naše zdraví.
Přijímejte rybí tuk
Nejlepší samozřejmě je dostávat rybí tuk do organismu prostřednictvím lahodně upravené ryby k obědu či večeři. Vybíráme čerstvé kvalitní ryby, které doma vhodným způsobem připravíme. Dopřát si můžeme již zmíněného tuňáka, makrelu či například lososa. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny v sobě ryby obsahují díky planktonu, kterým se živý. Čím studenější je voda ve které plankton a ryby žijí, tím vyšší bude i koncentrace zdravých kyselin. Kdo nemá na talíři rybu alespoň 2× do týdne, měl by zauvažovat o náhradní alternativě, kterou je pravidelné braní kapslí s rybím tukem. Ty je nejlepší polykat při jídle.
Rybím tukem ke zdraví
Přijímaní rybího tuku hraje zásadní roli pro mnohé životní procesy v celém lidském těle. Rybí tuk nejen léčí, ale také působí jako účinná prevence. V prvé řade konzumací rybího tuku zásadně snížíme riziko srdečních onemocnění. To především díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin, které snižují možnost vzniku krevních sraženin a následného infarktu. Dále také pomáhají snižovat krevní tlak a chrání před poruchami srdečního rytmu. Rybí tuk se uplatní také při kloubních poruchách či při lupénce. Také lidé s revmatickou artritidou ocení účinky rybího tuku, který dokáže zmenšit otoky a ztuhlost kloubů. Pravidelnou konzumací mořských ryb snížíme hladinu škodlivého cholesterolu, ochráníme se před vznikem arteriosklerózy a předejdeme také ledvinovým chorobám. Rybí tuk má obecně protizánětlivé účinky a pomáhá také krásným a zdravým nehtům a vlasům.
Článek Rybí tuk a další prospěšné tuky byl publikován 8. září 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Změřte si tělesný tuk 29.12.2017 08.00
- Co je horší: cukr nebo tuk? 29.12.2015 12.00
- Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk! 06.12.2012 12.00
- Jak vyzrát na podkožní tuk? Tyto 3 pálivé potraviny vám pomůžou 09.11.2015 12.00
- Tuková transplantace nahrazuje silikony 17.05.2013 12.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? I. díl
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.