Rybí tuk a další prospěšné tuky

Tagy:  ryby, tuk, mastné kyseliny, zdravá strava, maso, losos, makrela

Sponzorované odkazy:

Rybí tuk a další prospěšné tuky

Tuky rozhodně nejsou složkou jídelníčku, které bychom se měli vyhýbat. Některé tuky jsou pro tělo prospěšné, jiné pro naše zdraví dokonce nezbytné. Jedním z velice prospěšných tuků je tuk rybí, jehož příznivé účinky naše tělo nezměrně ocení. Nic nám proto nebrání zamilovat se do lahodné chuti dobře připravené mořské ryby a dopřávat si ji k jídlu jak často se nám jen zachce.

O rybím tuku

Rybí tuk na mnoho lidí stále ještě působí jako začarované slůvko. Jeho podávání na kávové lžičce je však již starou záležitostí a dnes si jistě daleko raději dopřejeme výborně připravenou rybu či kapsle bez příchuti. Lidé pravidelně konzumující množství mořských tučných ryb mají pevnější zdraví a dokonce účinně předchází srdečním poruchám. Obzvláště ryby žijící v chladných vodách jako jsou lososi, makrely a tuňáci obsahují vysoké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky pozitivně působí nejen na srdce, ale i v mnohých dalších směrech na naše zdraví.

Přijímejte rybí tuk

Nejlepší samozřejmě je dostávat rybí tuk do organismu prostřednictvím lahodně upravené ryby k obědu či večeři. Vybíráme čerstvé kvalitní ryby, které doma vhodným způsobem připravíme. Dopřát si můžeme již zmíněného tuňáka, makrelu či například lososa. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny v sobě ryby obsahují díky planktonu, kterým se živý. Čím studenější je voda ve které plankton a ryby žijí, tím vyšší bude i koncentrace zdravých kyselin. Kdo nemá na talíři rybu alespoň 2× do týdne, měl by zauvažovat o náhradní alternativě, kterou je pravidelné braní kapslí s rybím tukem. Ty je nejlepší polykat při jídle.

Vyberte si svoji rybu, autor: Adam_d_Vyberte si svoji rybu, autor: Adam_d_

Rybím tukem ke zdraví

Přijímaní rybího tuku hraje zásadní roli pro mnohé životní procesy v celém lidském těle. Rybí tuk nejen léčí, ale také působí jako účinná prevence. V prvé řade konzumací rybího tuku zásadně snížíme riziko srdečních onemocnění. To především díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin, které snižují možnost vzniku krevních sraženin a následného infarktu. Dále také pomáhají snižovat krevní tlak a chrání před poruchami srdečního rytmu. Rybí tuk se uplatní také při kloubních poruchách či při lupénce. Také lidé s revmatickou artritidou ocení účinky rybího tuku, který dokáže zmenšit otoky a ztuhlost kloubů. Pravidelnou konzumací mořských ryb snížíme hladinu škodlivého cholesterolu, ochráníme se před vznikem arteriosklerózy a předejdeme také ledvinovým chorobám. Rybí tuk má obecně protizánětlivé účinky a pomáhá také krásným a zdravým nehtům a vlasům.

Článek Rybí tuk a další prospěšné tuky byl publikován 8. září 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...