Nebezpečné tuky v potravinách, kde byste je (ne)hledali

Tagy:  jídlo, stravování, jídelníček, skryté tuky, dieta, cukry, zdraví, zdravá strava

Sponzorované odkazy:

Nebezpečné tuky v potravinách, kde byste je (ne)hledali

Tuky jsou nedílnou součástí stravování, proto byste je z jídelníčku neměli vypustit ani v případě diety či redukčního stravování. Nicméně nemůžete to s nimi přehánět, neboť pokud jich přijmete více, než je tělo schopno spotřebovat a spálit, uloží se vám do nepěkných zásob. Možná jste omezili konzumaci mastných a tučných pokrmů a tak máte pocit, že tuky téměř nepřijímáte, nicméně existuje řada potravin a pochutin, kde je skrytých tuků více než dost. Víte, které to jsou?

Tuky nejen ve špekáčcích

Tuky opravdu nenajdete jenom ve špekáčcích, bůčku nebo smaženém řízku. Těch nezdravých, které byste měli radikálně omezit, je celá řada také v jiných uzeninách, které se na první pohled zdají být méně kalorické, ba dokonce zdravé. Takové libové párky se tváří skoro dietně, pokud si ale pečlivě přečtete složení, pak zjistíte, že často obsahují tuku více, než masa. Stejně je to se šunkou, například s vepřovou. Párky proto ze stravování zcela vynechte a šunku si dopřávejte raději kuřecí nebo krůtí s vysokým podílem masa.

Zrádné pečivo

Velmi zrádné je také pečivo, které je mnohdy plné tuků a také skrytých cukrů, které se pak v těle na tuky mění. Takové bílé pečivo, jako jsou klasické rohlíky a pletené housky, jsou jeden velký tuk a nemluvě o vece, která se tuková dokonce jmenuje. Pečivo samozřejmě konzumovat můžete, raději však pokaždé sáhněte po celozrnném rohlíku, sojové housce nebo po žitném chlebu, ten je nejlepší variantou ze všech.

Autor: Eric GabaAutor: Eric Gaba

,,Zdravé" tyčinky

Přestali jste jíst sladké, na sušenku se v ochodě ani nepodíváte, ale zvesela jíte musli tyčinky? Pak si dejte veliký pozor na to, které si kupujete. Většina je totiž kalorická, plná cukru a samozřejmě skrytých tuků. Musli tyčinky z ovesných vloček, ořechů, sušeného ovoce a bez přidaných cukrů a bez polevy, jsou zcela v pořádku. Ty, které jsou zalité jogurtem nebo čokoládou, vždy obsahují tuky, a ne zrovna málo. Taková pochoutka dietní rozhodně není a už vůbec ne zdravá.

Snídaňové cereálie

Cereálie k snídani se zdají být jako geniální volba pro zdravou a štíhlou linii, ale pozor, i zde čtěte pečlivě etikety. Fakt, že je na obale napsáno fitness nebo bio, ještě vůbec nic neznamená. Spousta cereálií obsahuje nespočet cukru, tuku a cereálií a vlákniny naprosté minimum. Po takové snídani budete mít akorát hlad a pro své zdraví a figuru, neuděláte nic dobrého. Snídejte raději bohaté ovesné kaše nebo kvalitní pečivo s tvarohem a šunkou.

Sojové náhražky

Sojové výrobky jsou sice zdravé a plné bílkovin, nicméně spousta z nich vlastní skrytých tuků a cukr víc než dost. Sojová mléka, která nejsou odtučněna nebo oblíbené sojové dezerty jsou sice vhodnou náhražkou mléčných produktů, ale pro dietní režim určeny příliš nejsou.

Pozor na ořechy

Oříšky a semínka, jakožto taková, jsou velmi zdravá a pro tělo prospěšná, ale vlastní spousty tuků. Pravdou je, že zdravých, nicméně ani ty nejsou ve větší míře prospěšné a můžete po nic přibrat závratnou rychlostí. Oříšky tedy ano, ale v rozumném množství a pouze v přírodní verzi, bez cukrů, polev a soli.

Článek Nebezpečné tuky v potravinách, kde byste je (ne)hledali byl publikován 8. srpna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...