Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší?
Sponzorované odkazy:
Vitamíny jsou nepostradatelné pro správný chod organismu a bez nich by tělo nikdy nefungovalo tak, jak by mělo. Bohužel každý má jiné životní tempo a proto může být konzumace těch správných složek stravy, někdy poměrně náročná. Možná také patříte k těm, kteří nedostatek času a stres řeší polykáním pilulek. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, co spolu s práškovými vitamíny ještě konzumujete a zda neutrácíte zbytečné peníze?
Vitamín A
Vitamín A, neboli retinol je rozpustný v tucích a má velmi příznivé účinky na oči a také pokožku jako takovou. Bojujete-li dlouho s akné, příčinou může být právě jeho nedostatek. Vitamín A je samozřejmě volně prodejný v pastilkách v každé lékárně, ale nebylo by lepší, dostat jej do těla zdravou cestou? Vitamín A totiž najdete v běžně konzumovaných potravinách jako je mrkev, špenát, listová zelenina, dýně nebo například kukuřice a také rybí tuk. Zatímco za balení prášků zaplatíte okolo dvě stě korun, mrkev stojí přibližně koruny 2.
Mrkev je zdrojem vitamínu A, autor: ccharmonVitamín C
Jedním z nejdůležitějších a tělu nejprospěšnějších vitamínu, je ,,céčko", jež posiluje imunitu, dokáže bojovat s bakteriemi, obsahuje silné antioxidanty, zpomaluje stárnutí a navíc dokáže fungovat jako prevence proti vzniku rakoviny. A kde vlastně vitamín C najdete? Kromě drahých pilulek, jeř navíc obsahují stabilizátory, cukry a emulgátory, se nachází v rakytníku, černém beru, šípku, grepu, v jahodách, jablkách, ve špenátu a paprice a nebo v brokolici.
Vitamín D
Tento vitamín je potřebný pro správnou stavbu a růst kostí, pro imunitu a také je zdrojem dobré nálady. Načerpat vitamín D můžete například ze sluníčka, ale v zimních měsících by vás mohl postihnout jeho nedostatek. Nadopujte se proto mlékem, rybami, vejci a také játry, která jsou rovněž jeho skvělým zdrojem.
Vitamín B2
Vitamín B2 potřebují především diabetici a lidé nemocní se štítnou žlázou. Těmto dvěma skupinám je obvykle indikován v prášcích nebo vakcínách, ale podstatně lepším zdrojem je opět příroda v podobě vejcí, jater, sýru a v neposlední řadě masa.
Sýry obsahují vitamín B2, autor: avlxyzČlánek Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší? byl publikován 18. února 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny 21.02.2011 00.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Vitamíny v potravinách – co jíst a čemu se vyhnout? 27.03.2013 12.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
