Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část

Tagy:  vitamin B, vitamín B, vitamíny skupiny B, B-komplex

Sponzorované odkazy:

Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část

Nedostatek některého vitamínu ze skupiny B může zapříčinit některé zdravotní problémy nebo díky nim můžete zdravotním problémům předcházet. Jaké jsou příznivé vlastnosti dalších vitaminů skupiny B se můžete nyní dozvědět v druhém pokračování o jejich důležitosti pro náš organismus.

Vitamin B7 – biotin

Biotin se podílí na metabolismu téměř všech buněk v těle, snižuje bolesti ve svalech, podporuje činnosti pohlavních žláz, napomáhá při hubnutí a je účinný proti depresím.

Zdrojem jsou opět pivovarské kvasnice, vnitřnosti, mléko, ořechy a také rajčata, květák, fazole, cibule, maliny, rybíz a banán.

Vitamin B9 – kyselina listová

Kyselina listová se považuje za jednu ze základních živin pro lidský mozek, stimuluje imunitní systém, chrání proti depresím, strachu a úzkosti. Zvlášť důležitá pro vývoj plodu a odvrací nebezpečí rakoviny.

Najdeme ji v játrech, droždí, vlašských ořechách, zelené listové zelenině, luštěninách a pomerančové šťávě.

Vitamin B12 – kobalamin

Vitamin B12 je nezbytný pro obměnu buněk, tvorbu červených krvinek a účastní se přeměny živin v energii. Krom toho také působí na imunitní systém a zmírňuje hučení v uších.

Najdeme ho pouze v živočišných potravinách, a to v játrech, mléce, sýru a masu.

Vitamin B13 – kyselina lipoová

Tato kyselina je rozpustná pouze v tucích a patří k nedůležitějším antioxidantům, protože chrání buňky před působením volných radikálů a podporuje látkovou výměnu. Je důležitá pro krvetvorbu, správnou funkci nervové soustavy a má pozitivní vliv na vývoj šedého zákalu.

Získání je možné z vnitřností, masa, brambor, kvasnic a kořenové zeleniny.

Vitamin B15 – kyselina pangamová

Tato látka má velmi příznivý vliv na hojení zánětu jater po žloutence a cirhóze jater, snižuje výskyt infekčních chorob, mírní zažívací potíže a je hodná při únavovém syndromu. Kyselina pangamová také snižuje hladinu krevního cholesterolu, má detoxikační efekt, pomáhá při problematické pleti a je důležitá pro zdravé vlasy a nehty.

Bohatým zdrojem je hnědá rýže, otruby, kvasnice, sezamové a dýňové semínko.

Článek Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část byl publikován 24. ledna 2018 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...