Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část
Sponzorované odkazy:
Vitamínům skupiny B se v souhrnném označení říká B-komplex. Všechny vitamíny ve skupině B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, jsou klíčové pro přeměnu jídla na energii, okysličování celého těla a produkci červených krvinek, které umožňují svalům správně fungovat. Bohužel některé nezdravé, a dokonce i zdravé návyky mohou způsobit nedostatek vitamínů B v těle.
Vitamin B1 dodává tělu energii, má vliv na nervový systém, srdce a ledviny. Je také důležitý pro přeměnu cukrů, alkoholu a mastných kyselin.
Můžeme ho získat z celozrnných obilovin, semen, luštěnin, kvasnic, masa, vnitřností a mléčných výrobků.
Vitamin B2 je důležitý pro kůži, oči, správnou funkci srdce a dalších orgánů. Také ovlivňuje celkovou energetikou přeměnu v organismu a je nezbytný pro základní buněčný metabolismus.
Najdeme ho v živočišných i rostlinných potravinách, zejména v mase, mléce, vejcích, játrech, ledvinách, obilných klíčcích, droždí, luštěninách a obilninách.
Niacin je potřebný k uvolňování energie, ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků. Udržuje zdravou kůži, přispívá ke správné funkci zažívacího traktu, zmírňuje deprese a nespavost.
Bohatým zdrojem vitaminu B3 jsou vnitřnosti, vejce, pšeničné klíčky, luštěniny, ořechy, slunečnicové semínko, pivovarské kvasnice, maso a tuňák.
Kyselina pantothenová se vyskytuje ve všech tkáních našeho těle a její funkce je nezastupitelná. Má protistresové účinky, podporuje peristaltiku střev, podporuje hojení ran, jizev, popálenin, prasklin a vředů. Dále také chrání proti UV paprskům a slouží k omezení alergických průvodních jevů. Neméně ocenitelnou vlastností je také zvýšení plodnosti a podpora dlouhověkosti.
Zdrojem jsou otruby, hrách, fazole, droždí, vnitřnosti, vejce, maso, tresčí jikry, sója, sezamová a slunečnicová semínka.
Vitamin B6 je důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi a tkáních, je součástí metabolismu cholesterolu, předchází vzniku stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu.
Nachází se v pšeničných klíčkách, vnitřnostech, rybách, pivovarských kvasnicích, sóje, ořechách, avokádu, banánu a listovém salátu.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.