Vitamíny skupiny B v přírodní formě

Tagy:  vitamíny, vitamíny skupiny B, B, B-komplex, metabolismus, pokožka, imunita

Sponzorované odkazy:

Vitamíny skupiny B v přírodní formě

Dostatečný příjem vitamínů a zajištění jejich vstřebatelnosti je pro lidský organismus velmi důležitý. Není proto překvapením, že bychom měli dbát na optimální zásobování těla vitamíny skupiny B, a to nejlépe v přírodní formě.

Přírodní forma vs. syntetika

V lékárnách jsou v současné době pulty plné různých vitamínových preparátů. Jejich kvalita se však velmi různí, zrovna jako vhodnost jednotlivých vitamínů pro zpracování do tobolek či tabletek. Výsledkem pak může být situace, kdy v dobré víře vykoupíme lékárnu, ale tělu velký užitek nepřineseme. Z tohoto důvodu je lepší věnovat se prevenci a průběžně vitamíny doplňovat z přírodních zdrojů. Pokud totiž sáhneme po přirozených zásobárnách vitamínů, je větší pravděpodobnost, že se vitamín vstřebá, společně s vitamínem přijímáme i další látky užitečné pro organismus. Navíc synteticky vyráběné vitamíny mohou mít i negativní účinky na lidský organismus.

8 vitamínů

Skupina „béček“ zahrnuje 8 základních vitamínů. Největší důležitost je jim připisována v souvislosti s buněčným metabolismem. Rolí má však celou řadu a lze ho považovat za celkově velmi důležitý vitamín. Konkrétně má vliv třeba na pokožku, svalstvo, dále na imunitní systém, rovněž snižuje riziko některých druhů rakovin. Aplikuje se také při léčbě mnoha různých chorob.

Přírodní zdroje vitamínů skupiny B

Existuje velké množství hodnotných zdrojů vitamínů skupiny B. Mnoho z nich do jídelníčku běžně zařazujeme, jiné si jistě zaslouží naší zvýšenou pozornost.

Obecně jsou na tyto vitamíny bohaté celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina, žloutek, mléko a luštěniny. Každý vitamín B pak má svoje specifické zdroje, které vynikají jeho vysokým obsahem.

Zázračné pivovarské kvasnice

Velmi dobrou volbou při doplňování těchto vitamínů jsou pivovarské kvasnice. Jedná se v podstatě o přírodní produkt, který je bohatý na většinu B vitamínů, ale přináší i zajímavé množství dalších látek, jako je zinek, měď či draslík.

Balzám pro náš nervový systém

Vyšším přísunem vitamínů skupiny B prospějeme našemu nervovému systému. Zejména maso, játra, obiloviny v celozrnné úpravě, semínka či vaječný žloutek nám zajistí jeho příjem. To napomůže k optimální činnosti nervového systému, postará se o dodání energie pro mozek. Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat také cholinu, který zajišťuje přenos vzruchů v mozku. Cholin je významnou složkou oblíbeného lecitinu, který se užívá právě pro optimalizaci mozkové činnosti.

Článek Vitamíny skupiny B v přírodní formě byl publikován 30. června 2011 v 22.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...