Cukry - jak a kdy je konzumovat?
Sponzorované odkazy:
Pojem cukry má většina lidí automaticky spjatý se sladkostmi, které jsou sice oblíbenou pochoutkou, nicméně také jsou zdrojem tloušťky, celulitidy, akné a dalších problémů, zejména těch zdravotních. Přemíra cukru může způsobit cukrovku, nespavost či naopak únavu, infarkt a mnoho dalšího. Ovšem ne všechny cukry jsou škodlivé a nezdravé. Ba naopak existují takové, které by se v jídelníčku každého jedince měly pravidelně objevovat, nicméně i zde platí staré dobré motto ,,všeho s mírou".
Zdravé versus nezdravé
Těch nezdravých, neboli jednoduchých cukrů, je ve stravě samozřejmě více. Najít je můžete v sušenkách, ve sladkém pečivu jako jsou koblihy a koláče, dále pak v některých snídaňových cereáliích, kupodivu v mléčných produktech, v pudincích, ve zmrzlině, samozřejmě v čokoládě, bonbonech a takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Jednoduché cukry mají tu vlastnost, že tělu dodají okamžitou energii, tu ale stejně tak rychle zase spotřebují a organismus je rázem unavený a především hladový. Na řadu tak často obvykle přijde další cukrovinka a kalorická hodnota původně jedné kostičky čokolády nebo mini zákusku, je neskutečná. Pokud si chcete čas od času dopřát nezdravé cukry, hřešte po malých dávkách a rozhodně ne na lačný žaludek. Jedině tak předejdete přejídání a nekontrolovatelnému ,,luxování" lednice.
Autor: ViriditasZdravých cukrů je samozřejmě ve stravě podstatně méně, avšak o to kvalitnější pak jsou.. Rafinované cukry dodávají tělu energii postupně a navíc se nepřetvářejí v tuky, jako je tomu u cukrů jednoduchých. Tělo je zkrátka poměrně snadno spálí a využije. Složité cukry najdete především v ovoci, ale také v celozrnném pečivu nebo ve zdravých sušenkách, proteinových tyčinkách nebo všelijakých keksech, které koupíte ve zdravé výživě.
I na zdravé cukry pozor!
Ale ani s konzumací těch zdravých cukrů to nemůžete přehánět. Přeci jenom se stále jedná o cukry a pokud jich tělo přijde více, než je schopno spálit a zpracovat, automaticky se začnou ukládat a vy tak budete tloustnout. Vaše oblíbené ovoce nebo pochutiny s obsahem zdravých cukrů jezte ideálně v dopoledních hodinách, kdy má tělo dostatek energie a především času na řádné zpracování. Pakliže přidáte sportovní aktivitu, příjem cukrů můžete navýšit.
Autor: KrdČlánek Cukry - jak a kdy je konzumovat? byl publikován 7. listopadu 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Ztloustli jste? Pryč s cukry. 23.01.2013 16.00
- Ztloustli jste? Pryč s cukry 08.01.2014 12.00
- 4 potraviny, ve kterých hledejte schované cukry 26.05.2014 12.00
- Vyhýbáte se sacharidům a cukru? Pak děláte chybu! 04.02.2016 16.00
- Jaká strava je pro děti (ne)vhodná? 04.09.2017 13.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
