Cukry - jak a kdy je konzumovat?
Sponzorované odkazy:

Pojem cukry má většina lidí automaticky spjatý se sladkostmi, které jsou sice oblíbenou pochoutkou, nicméně také jsou zdrojem tloušťky, celulitidy, akné a dalších problémů, zejména těch zdravotních. Přemíra cukru může způsobit cukrovku, nespavost či naopak únavu, infarkt a mnoho dalšího. Ovšem ne všechny cukry jsou škodlivé a nezdravé. Ba naopak existují takové, které by se v jídelníčku každého jedince měly pravidelně objevovat, nicméně i zde platí staré dobré motto ,,všeho s mírou".
Zdravé versus nezdravé
Těch nezdravých, neboli jednoduchých cukrů, je ve stravě samozřejmě více. Najít je můžete v sušenkách, ve sladkém pečivu jako jsou koblihy a koláče, dále pak v některých snídaňových cereáliích, kupodivu v mléčných produktech, v pudincích, ve zmrzlině, samozřejmě v čokoládě, bonbonech a takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Jednoduché cukry mají tu vlastnost, že tělu dodají okamžitou energii, tu ale stejně tak rychle zase spotřebují a organismus je rázem unavený a především hladový. Na řadu tak často obvykle přijde další cukrovinka a kalorická hodnota původně jedné kostičky čokolády nebo mini zákusku, je neskutečná. Pokud si chcete čas od času dopřát nezdravé cukry, hřešte po malých dávkách a rozhodně ne na lačný žaludek. Jedině tak předejdete přejídání a nekontrolovatelnému ,,luxování" lednice.

Zdravých cukrů je samozřejmě ve stravě podstatně méně, avšak o to kvalitnější pak jsou.. Rafinované cukry dodávají tělu energii postupně a navíc se nepřetvářejí v tuky, jako je tomu u cukrů jednoduchých. Tělo je zkrátka poměrně snadno spálí a využije. Složité cukry najdete především v ovoci, ale také v celozrnném pečivu nebo ve zdravých sušenkách, proteinových tyčinkách nebo všelijakých keksech, které koupíte ve zdravé výživě.
I na zdravé cukry pozor!
Ale ani s konzumací těch zdravých cukrů to nemůžete přehánět. Přeci jenom se stále jedná o cukry a pokud jich tělo přijde více, než je schopno spálit a zpracovat, automaticky se začnou ukládat a vy tak budete tloustnout. Vaše oblíbené ovoce nebo pochutiny s obsahem zdravých cukrů jezte ideálně v dopoledních hodinách, kdy má tělo dostatek energie a především času na řádné zpracování. Pakliže přidáte sportovní aktivitu, příjem cukrů můžete navýšit.

Článek Cukry - jak a kdy je konzumovat? byl publikován 7. listopadu 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Ztloustli jste? Pryč s cukry. 23.01.2013 16.00
- Ztloustli jste? Pryč s cukry 08.01.2014 12.00
- 4 potraviny, ve kterých hledejte schované cukry 26.05.2014 12.00
- Vyhýbáte se sacharidům a cukru? Pak děláte chybu! 04.02.2016 16.00
- Jaká strava je pro děti (ne)vhodná? 04.09.2017 13.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Jak podpořit lymfatický systém a zbavit se letních otoků
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
- Jaro je tady a s ním přichází změna pro naši pokožku! Jak se na ni připravit?
- Jak na jarní alergie?
- 5 důvodů, proč je právě léto ideálním časem na hubnutí
- Léto vám mohou znepříjemnit otoky nohou. Víte, proč vznikají a co s nimi?
- Co sbalit do cestovní lékárničky?
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Ochrnutí – co je ochrnutí a které je jen dočasné
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.