4 potraviny, ve kterých hledejte schované cukry

Tagy:  potraviny, výrobky, cereálie, musli, tyčinky, sladkosti, snídaně, jogurty, tvarohy, mléčné výrobky, nápoje

Sponzorované odkazy:

4 potraviny, ve kterých hledejte schované cukry

Potraviny sice dělíme na sladké, slané, kyselé a hořké, ovšem spousta z nich v sobě ukrývá skryté cukry a soli, aniž byste to vůbec tušili. Dokonce i ve sladkostech najdete sůl a stejně tak ve slaných pokrmech, jako je třeba chléb, se objeví cukr. Neznamená to tedy, že když se vyhýbáte sladkostem, cukry vůbec nepřijmete, možná jich dokonce zkonzumujete víc, než si myslíte. Naučte se proto důkladně číst etikety a skryté cukry omezte.

Snídaňové musli

Snídaňové musli a cereálie obecně, jsou jednou z největších reklamních bublin, která propaguje zdraví životní styl, ale,,skutek utek". Každá druhá reklama hlásí, že ráno musíte začít zdravě a načerpat energii z cereálií, ideálně pak z musli, když se ale podíváte na složená, nestačíte se divit. Ovesných vloček v kupovaném musli minimum, oříšků stejně tak a obvykle převládá cukr, tuk a dokonce soli. Pokud chcete opravdu zdravě snídat, zapomeňte na supermarkety a raději si vyrobte domácí ovesnou kaši s ovocem a medem.

Cereálie ukrývají cukry, autor: commonswikimediaCereálie ukrývají cukry, autor: commonswikimedia

Dietní tyčinky

Nechcete si dát klasickou tatranku a tak raději vždy sáhnete po „zdravé“ alternativě v podobě musli tyčinky a nebo dietní tyčinky, které se často nazývají fitness nebo slim? Pak děláte ohromnou chybu, protože konzumuje cukry, které se pouze tváří zdravě. Nehleďte vždy na kalorie, které u těchto pochoutek mohou být menší, protože jsou vyrobeny z pufovaných zrn, která jsou nekalorická. O cukry a ztužený tuk v podobě čokolády se ale neochudíte.

Jogurty a tvarohy

Spousta výživových poradců a dietologů říká, že jsou mléčné výrobky zdravé a člověk by je měl konzumovat, avšak to neznamená, že sáhnete po prvním jogurt či tvarohu, který uvidíte. Jednoduchý bílý jogurt je dobrou variantou a polotučný tvaroh bez příchuti také, na co ale dejte pozor, jsou jogurty ovocné, s křupinkami, s čokoládou a také na tvarohy se spoustou příchutí, které obsahují cukr, a ne zrovna v malém množství.

Nápoje

Bohužel k dalším strašákům patří nápoje, které mohou být díky schovanému cukru doslova kalorickou bombou. Například minerálky s příchutí vlastní alespoň 4 kostky cukru a také ,,dobroty" jako Sprite, Fanta anebo Coca cola mají v sobě až neskutečných 30 kostek cukru na 2 litry.

Článek 4 potraviny, ve kterých hledejte schované cukry byl publikován 26. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...