Vyhýbáte se sacharidům a cukru? Pak děláte chybu!

Tagy:  strava, jídelníček, zdravá strava, sacharidy, cukry, jídelníček

Sponzorované odkazy:

Vyhýbáte se sacharidům a cukru? Pak děláte chybu!

Jíst či nejíst? Tuto otázku si pokládá nespočet zdravě žijících lidí a koneckonců také řada lékařů, výživových expertů a jiných odborníků přes zdraví a stravu. Spousta lidí žije v přesvědčení, že sacharidy a natož pak cukry nemají ve zdravém jídelníčku co dělat a pakliže si chcete udržovat nejenom zdravou, ale také štíhlou postavu, jednoduše byste se jim měli vyhýbat. Ovšem ne nadarmo jsou sacharidu největší složkou z denního příjmu a některé cukry lze považovat dokonce za zdravé, neboť není cukr jako cukr. Víte, proč se sacharidů ani cukrů nevzdávat? My ano!

Sacharidy jako nepostradatelná složka stravy

Každé jídlo, které zkonzumujete, by se mělo skládat z bílkovin, tuků a také sacharidů, kdy právě sacharidy zaujímají největší část z příjmu. Sacharidy jsou rychlým zdrojem energie a dokáží tělo příjemně nabudit. Pokud se jich tedy zcela zřeknete a začnete držet například nesmyslnou bílkovinou dietu či jiné speciality, budete bez energie, neuvěřitelně unavení a nemluvě o tom, že v případě přijímání většího množství bílkovin, které přirozeně nahradíte za sacharidy, bude tělo tloustnout. Výsledkem tak nebudou shozené kilogramy, ale naopak přibývání na váze a k tomu všemu výkyvy nálad, ba dokonce deprese.

Ne všechny cukry jsou zdravé, autor: Jonathan McIntoshNe všechny cukry jsou zdravé, autor: Jonathan McIntosh

Není cukr jako cukr

Možná se tomu budete divit, ale ani bez cukrů se neobejdete. Cukry jsou totiž, jako sacharidy a tuky, rozděleny na zdravé a nezdravé, konkrétně na komplexní a jednoduché. Jednoduché cukry konzumuje většina lidí a jedná se přesně o tu složku, která by se v jídelníčku vyskytovat neměla. Jednoduché, jinými slovy mono cukry najdete nejenom v běžně dostupných sladkostech, čokoládách, sladkém i slaném pečivu, ale také v chipsech, konzervách, průmyslově zpracovávaných produktech, v bílé mouce a tím pádem i v bílém pečivu, v nekvalitní šunce a masu, v mléčných produktech, v jogurtech či tvarozích a takto bychom mohli pokračovat ještě velmi dlouho. Abyste se jednoduchým cukrům vyhnuli, nestačí jen omezit sladké, ale pečlivě číst veškeré etikety.

Naopak jsou tu také složité cukry, kterých je sice podstatně méně, ale o to kvalitnější jsou. Ty najdete v ovoci a zelenině a v některých celozrnných výrobcích. Ovoce a zelenina jsou nejenom prospěšné pro správný chod organismu, ale obsahují vlákninu, kterou tělo potřebuje pro správné trávení a zažívání. Denně byste pro měli zkonzumovat až okolo 500 gramů ovoce a zeleniny.

Bez cukru se tělo neobejdete především kvůli správné hladině inzulinu v krvi, cukr tělu dodává potřebnou energii na běžné fungování a pokud sportujete, potřebujete jak cukry, tak všechny možné sacharidy o to více.

Článek Vyhýbáte se sacharidům a cukru? Pak děláte chybu! byl publikován 4. února 2016 v 16.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...