Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu
Sponzorované odkazy:
Dle statistik za poslední roky trápí vyšší či dokonce vysoký cholesterol čím dál více lidí a nutno podotknout, že už se zdaleka nejedná pouze o seniory či starší osoby. Zatímco dříve lidé jedli lokální suroviny, připravované doma, dnes se téměř všichni teenageři stravují po fast foodech a v domácnostech se objevují mražené pizzy a nejrůznější polotovary, které jsou doslova zabijákem zdraví.
Pokud se kvůli vyššímu cholesterolu musíte přes rok hlídat, každé svátky a oslavy pro vás mohou být utrpením. Jak se tedy vypořádat s Vánočními svátky, aniž byste neměli zkaženou náladu, museli si vše odpírat a zároveň nehazardovali se svým vážným zdravotním stavem?
Pravidelnost nade vše
Čeho byste se rozhodně měli držet po celý a na Vánoce dvojnásob, je pravidelné stravování. Díky tomu zrychlíte svůj metabolismus a tělo navyknete na rychlejší spalování, díky čemuž se vám tuky nebudou ukládat takovou rychlostí a v takovém množství. Přes Vánoční svátky navíc, díky pravidelné stravě, budete moci ovládat nezvladatelné chutě, které by vás v případě hladovění či dokonce půstu, velmi brzy dohnali.
Raději si upečte zdravé cukroví, autor: Heather KatsoulisCukroví ve zdravější podobě
Cukroví je plné jednoduchých cukrů, spousty másla, ztužených tuků a také nezdravých polev, které rozhodně nelze zařadit do zdravého jídelníčku. Naštěstí existuje spousta obdob Vánočních dobrot, díky kterým si pochutnáte na zdravém Vánoním cukroví a nejenom, že nepřiberete, ale váš cholesterol se bude držet v normě. Stačí jen klasickou mouku vyměnit za celozrnou, máslo za rostlinný tuk, ideálně kokosový olej a do každých kousků zařadit ovoce, ořechy a kakao. O tom, jak upéct zdravé Vánoční cukroví se dočtete například ZDE. Ovšem i v tomto případě se mějte na pozoru. Některé kousky mohou být poměrně kalorické, i když zdravé, proto to s jejich konzumací nepřehánějte.
Svačte zeleninu a bílkoviny
Během Vánoc se lidé nezřízeně přejídají a jedí tak nepravidelně, že absolutně nerozlišují hlavní jídla a svačiny. Vy ale na klasických 5 jídel za den rozhodně nezapomínejte a ke každé svačině, k dopolední i odpolední, si dejte bílkovinu a zeleninu. Kombinace proteinu a zeleniny vám dodá energii a navíc vás zasytí, proto nebudete mít potřebu sníst vše sladké, co zrovna uvidíte. A co je ideální svačinou? Dopoledne si dejte například tvaroh s pažitkou a ředkvičkami, odpoledne zařaďte šunkové rolky s křenem a kořenovou zeleninou.
Článek Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu byl publikován 13. prosince 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Cholesterol: Strašák dnešní doby 29.08.2014 12.00
- Cholesterol, pravdy a mýty o něm 09.02.2011 00.00
- Máte vysoký cholesterol? Tipy na skvělé svačinky 27.06.2020 00.00
- Vyhněte se cholesterolu 06.09.2008 06.32
- Obezita a její rizika 05.03.2013 14.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
