Máte vysoký cholesterol? Tipy na skvělé svačinky

Sponzorované odkazy:

Máte vysoký cholesterol? Tipy na skvělé svačinky

Trpíte na zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi? Pak musíte být velmi obezřetní a dávat si pozor na to co jíte. Počítá se každé sousto. Nejen snídaně, obědy a večeře, ale i nejrůznější snacky, svačinky a i na to, že u vaření ochutnáváte.

I se zvýšenou hladinou cholesterolu si můžete pochutnat.I se zvýšenou hladinou cholesterolu si můžete pochutnat.

Stejně jako u lidí, kteří trpí cukrovkou je u vás důležité jíst pravidelně, menší porce, protože se tak normalizuje hladina cukru v krvi, nedochází k výkyvům a metabolismus je v klidu a má čas na zpracování potravy. Vyhněte se záchvatovitým nájezdům na lednici, a zajídání tzv. emočního hladu. To, že si můžete o hranolkách, koláčích a chipsech nechat jen zdát, neznamená, že si nemůžete užít dobré a kvalitní jídlo. Přinášíme vám pár tipů na chutné a především zdravé svačiny, které jsou dobré pro zdraví vaší kardiovaskulární soustavy.

Popcorn

Jste na oslavě, ale chipsy nesmíte? Nahraďte je popcornem. Není ani slaný, ani plný tuku a prázdných kalorií. Je objemný, navíc disponuje velkým množstvím vlákniny a právem se řadí k nízkokalorickým „dobrotám“. Nepřelívejte ho však polevami, či máslem. Pokud chcete mít popcorn přeci jen trošku ochucený, je skvělým tipem na něj nastrouhat kousek kvalitního parmezánu.

Ořechy

Oříšky a mandle mohou být další skvělou náhražkou za chipsy, pokud chcete snížit hladinu cholesterolu. Výzkumy prokázaly, že nahrazení nasyceného tuku, který obsahují bramborové chipsy, mandlemi bohatými na zdravé tuky, nejen snižuje LDL („ špatný “cholesterol), ale je také ideální strategií pro zabránění oxidaci tohoto špatného cholesterolu.

Vlašské ořechy jsou další dobrou volbou, pokud máte vysoký cholesterol. Nezapomeňte, že ořechy mají vysoký obsah kalorií, takže se ujistěte, že se budete držet jedné porce velikosti asi jedné hrsti. Trápí-li vás kromě vysokého cholesterolu i obezita, konzultujte konzumaci skořápkových plodů s vaším lékařem.

Hummus

Hummus je oblíben vegetariány, protože je plný vlákniny, vitamínů a minerálů. Nemusíte být zrovna vegetariánem, ale pokud se snažíte udělat něco pro své zdraví, ale pokud hummus zkombinujete se zeleninou, můžete vytvořit nepřeberné množství zdravých a velmi chutných jídel. Hummus poskytuje mimo jiné zdravou dávku vlákniny, bílkovin a antioxidantů.

Domácí lupínky

Vážně bez chuti bramborových chipsů nevydržíte? Udělejte malý ústupek v tom, že zapomenete na ty komerční, prodávané v obchodech a udělejte si trošičku zdravější verzi u vás doma. Samotné brambory mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a jsou zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat krevní tlak pod kontrolou. Domácí bramborové lupínky vytvoříte tak, že oloupané a pokrájené brambory lehce ochutíte pro srdce zdravým, extra panenským olivovým olejem a bylinkami, jako je rozmarýn a vložíte je do trouby.

Ovesné vločky

Vločky nemusíte jíst jen k snídani. Můžete je konzumovat kdykoli během dne, abyste snížili hladinu cholesterolu. Ovesné vločky obsahují specifickou rozpustnou vlákninu, která nasává cholesterol a pomáhá jej odvést z trávicího systému, aniž by se vstřebával do těla. Kromě toho se vláknina spojuje se žlučovými kyselinami, nutí játra vytvářet více žluči, což pomáhá snižovat LDL cholesterol.

Ovoce

Místo bonbónů a čokolády, uspokojte chuť na sladké ovocem. Ovoce vám také pomůže snížit hladinu cholesterolu. Jablka, jahody, hrozny a citrusové plody obsahují vysoké množství pektinu, což je druh vlákniny, která sníží vaše hladiny „špatného“ cholesterolu.

Luštěniny

Polévka není běžnou svačinou. Ale z našeho seznamu je nesmíme vynechat. Polévky jsou rychle připravené, snadné na přípravu a obsahují nízký obsah nasycených tuků – zejména když se jedná o zeleninové polévky, či luštěninové. Například fazole poskytují našemu tělu vlákninu a rostlinné bílkoviny, díky kterým se cítíme déle sytí. Luštěniny jsou skvělou náhražkou masa pro vegetariány.

Celozrnné potraviny

Celozrnné těstoviny a pečivo budou vaším nejlepším spojencem v bitvě proti zvýšené hladině cholesterolu. Mají proti běžnému pečivu a těstovinám větší obsah vlákniny a minerálních látek. Dříve nás před konzumací celozrnného pečiva odrazovala vyšší cena, ale v dnešní době je cena celozrnných výrobků téměř shodná s cenou bílého pečiva a obyčejných těstovin.

Pro snížení hladiny cholesterolu v krvi je také důležité se vhodně hýbat. Nejste-li zvyklí cvičit, i obyčejná procházka bude stačit. Navíc chůze je pro tělo nejpřirozenější pohyb. Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim. Činnost jater a trávicí soustavy můžete podpořit popíjením bylinkových čajů, například ostropestřec mariánský má přímo zázračný vliv na regeneraci jater. Pokud na cholesterol užíváte léky, konzultujte užití doplňků stravy a bylinkových čajů se svým ošetřujícím lékařem. Některé bylinky se společně s léky užívat nesmí.

Článek Máte vysoký cholesterol? Tipy na skvělé svačinky byl publikován 27. června 2020 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...