Vyhněte se cholesterolu

Tagy:  cholesterol, choresterol zvýšený, cholesterol dieta, cholesterol hdl

Sponzorované odkazy:

Vyhněte se cholesterolu

Co je to cholesterol?

Mnoho z nás již určitě slyšelo o cholesterolu, je o něm zmínka takřka v každé druhé reklamě týkající se výživy nebo zdraví a někomu možná už na toto téma promlouval do duše doktor.

Tato látka podobná tuku je v lidském organizmu nezbytná a nepostradatelná – tuto informaci řada lidí neví. Je nedílnou součástí výstavby buněčných membrán (tedy obalů buněk bez nichž by buňky nemohly existovat), podílí se na syntéze vitamínu D, celé řady steroidních hormonů a rovněž například působí na imunitní systém.

Lidské tělo získává cholesterol dvojím způsobem, buď z přijímané potravy a nebo ve větším množství si ho vyrobí samo v buňkách jater. Cholesterol je ve vodě nerozpustný, navázaný na bílkovinné proteiny (nosiče), cestuje krví po celém těle. Podle velikosti nosičů se pak dělí na ,,dobrý“ a ,,špatný“.

Dobrý cholesterol též označován zkratkou HDL (High Density Lipoproteid) se přepravuje pomocí velkých nosičů. Tyto velké nosiče nepronikají do stěn cév, navazují na sebe špatný cholesterol a přenášejí ho do jater, kde je odbouráván. Špatný cholesterol – LDL (Low Density Lipoproteid) je přenášen nosiči malými, které dokážou proniknout do stěn cév a při nadměrném množství se zde ukládá. U zdravého jedince je množství LDL poměrně malé, není- li však něco v pořádku vzniká problém.

Označení ,,dobrý a špatný“ cholesterol je označení používané lidmi, z lékařského hlediska cholesterol takto dělit nelze, neboť oba mají v těle nezastupitelnou funkci a oba při jejich nesprávné hladině způsobují řadu problémů.

zeleninazelenina

Zvýšená hladina cholesterolu

Pro zvýšení hladiny cholesterolu existují dva různé faktory. Je to buďto dědičnost a nebo životospráva.

V případě dědičnosti je cholesterol zvýšený již od útlého věku. Jeho usazování pak vede často k rozsáhlému poškození cév a v důsledku toho k srdečním chorobám už ve věku například dvaceti pěti let. Pokud se vysoký cholesterol objevuje v rodině je lépe nechat děti vyšetřit a v případě potvrzení anamnézy začít s vhodnými opatřeními.

Špatná životospráva je bohužel nejčastější příčinou zvýšené hladiny LDL. Přispívá k tomu nedostatek pohybu, kouření, obezita a sní související špatné stravovací návyky a nevhodně volené potraviny.

Co dělat?

Sport, vyloučení kouření a celkové navození příjemné pohody a harmonie těla je dobrým základem, upravení stravy je však hlavním bodem boje s cholesterolem. A jak se tedy stravovat, kterým potravinám se vyhnout a kterým dát přednost, abychom se vyhnuli cholesterolu?

Základem při boji s cholesterolem je omezit množství jeho příjmu na 300 mg denně a zároveň snížit příjem tuků, tuky živočišné nahradit rostlinnými a zvýšit konzumaci ryb.

Potraviny, které bychom mohli označit jako nevhodné a jimž je radno se vyhnout jsou: živočišné tuky jako máslo a sádlo, smetanové polévky, vaječný žloutek, plnotučné mléčné výrobky a sýry, šlehačka, masa jako kachna a husa, vnitřnosti, rybí saláty s majonézou, kompoty a marmelády s velkým obsahem cukru, nuttela a jiné čokoládovoořechové pomazánky, majonézy a tatarky, párek v rohlíku, bramboráky a mnohé další.

Co upřednostnit? Masa jako krůtí, kuřecí a rybí- ne však smažené!, celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu, luštěniny, zeleninové vývary, nízkotučná mléka a tvarohy, vaječný bílek…

V kuchyni při vaření můžete tuky omezit tak, že budete využívat vaření v páře či vodě, polévky a omáčky zahustíte pomocí zeleniny nikoliv jíšky, maso kuřecí a krůtí zbavíte kůže, místo běžných olejů využijte při přípravě studených pokrmů nejlepší olej olivový.

I když se upravení jídelníčku může zdát v první chvíli drastické, časem zjistíte, že to není pravda téměř ke každé surovině existuje její zdravější náhrada nebo protiklad. Tomu kdo chce žít déle se vyhnout nadměrnému množství cholesterolu v potravě rozhodně vyplatí.

Článek Vyhněte se cholesterolu byl publikován 6. září 2008 v 06.32 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Kess. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...