Obezita a její rizika

Tagy:  rizika, rizika obezity, nemoc, infarkt, cholesterol, tučná jídla

Sponzorované odkazy:

Obezita a její rizika

Když se rozhlédnete kolem sebe, s hrůzou pravděpodobně dospějete k názoru, že silnějších lidí je podstatně více, než těch štíhlých a pakliže nepracujete ve fitness centru, obézních jedinců nespočítáte na prstech obou rukou. Bohužel doba, kdy chutí vesničané neměli co do pusy je pryč a dnes se o zdravou stravu a vyvážený jídelníček v kombinaci s pohybem, stará málo kdo. Ovšem, že je podstatně jednodušší koupit si k obědu hotovou pizzu u stánku a k večeři si ohřát párky s hořčicí, co na to ale říká vaše tělo? Na nesprávnou stravu v první řadě reaguje tloustnutím, což je ale jen začátek, to co nevidíte, jsou složité procesy uvnitř v těle, které vedou ke spoustě nemocí, jež se mohou následně předávat z generace na generaci. A že vám pneumatika místo pasu nevadí? Pakliže se chcete dožít standardního věku, pak by rozhodně měla!

Obezita přináší zdravotní rizika, autor: FBellonObezita přináší zdravotní rizika, autor: FBellon

Nebezpečný cholesterol

Pojem cholesterol je jistě znám každému z vás. Co přesně to je asi nemusíte do hloubky rozebírat, co je ale důležité, je jeho výskyt a působení na lidský organismus. Cholesterol se vyskytuje především v tučných a nezdravých jídlech jako jsou smažené pokrmy, uzeniny, zabijačkové pochutiny, máslo, sádlo, vepřové maso, vejce a podobně. Jednou za čas vám konzumace cholesterolem nabyté potraviny neuškodí, proto se nebojte si řádově párkrát do roka dopřát váš oblíbený hamburger s hranolky nebo ovar s chlebem, pakliže se ale takto stravujete pravidelně, ne-li denně, zahráváte si s vlastím životem. Cholesterol totiž pomalu ucpává tepny, které jsou nezbytné pro plynulý průchod krve. Jakmile dojde k jejich ucpání, následuje nebezpečná příhoda v podobě mozkové mrtvici, infarktu myokardu nebo angine pectoris. A že se tyto nemoci týkají pouze starších lidí? Omyl! Dnes na infarkt běžně umírají i mladí lidé, kteří jsou zpravidla velmi obézní.

Genetické poruchy

Jak se říká, co děláte se svým zdravím je čistě vaše věc a nikdo vám nemůže diktovat, jak se stravovat. Ovšem co kdybyste zjistili, že můžete úzce ovlivnit život vašich budoucích dětí? To co dáme svým potomkům do vínku není jenom vzhled a povaha, ale také zdravotní stav, který lze velmi úzce ovlivnit. Pakliže trpíte špatnou funkcí štítné žlázy, těžko zdědění nemoci zabráníte, ale udělat něco proto, aby vaše dítě nebylo obézní, nenarodilo se se zvýšeným cholesterolem v těle a již od dětství netrpělo sklonem k infarktu, to ovlivnit rozhodně můžete!

Tučné potraviny zvyšují hladinu cholesterolu v těle, autor: stevendepoloTučné potraviny zvyšují hladinu cholesterolu v těle, autor: stevendepolo

Článek Obezita a její rizika byl publikován 5. března 2013 v 14.00 v rubrice Zdraví a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...