4 tipy jak dochutit jídla
Sponzorované odkazy:
Mnoho potravin je samo o sobě takřka bez chuti, avšak když jim dodáte špetku správných dochucovadel, okamžitě se promění v něco netradičního a jedinečného. Dochucovadel je nekonečně mnoho a zdaleka ne všechna jídla mohou být ozvláštněna solí, pepřem nebo dokonce cukrem. Pokud jste si zvykli solit a sladit vše, co připravujete, pak pravděpodobně vaše tělo zadržuje vodu a nejspíš trpíte také nadváhou. Podívejte se na tipy, čím dochutit jídla, abyste zbytečně nepřibírali a zároveň si opravdu pochutnali.
Dijonská hořčice
Zatímco majonéza je neuvěřitelně tučná a v jídelníčku by se měla objevovat jen minimálně a spíše výjimečně, dijonská hořčice je o poznání zdravější a vyváženější, co se surovin a živin týče. Dijonská hořčice je skvělým dochucovadlem salátů a steaků z masa i ryb. Připravte si například chutnou zálivku na zeleninový salát z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a libovolných bylinek.
Autor: Naotake MurayamaChilli
Dalším skvělým dochucovadlem na mnoho jídel je samozřejmě chilli. Toto koření je staré tisíce let a přesně tak dlouho je také populární a používáno. Dnes se chilli využívá po celém světě, a to v mnoha kulturách a kuchyních. Milujete indická, mexická nebo thajská jídla? Pak by chilli ve vaší kuchyni nemělo chybět. Chilli je nejenom chutné, ale také zrychluje metabolismus a pomáhá vypudit bacily z těla.
Skořice
Zapomenout bychom samozřejmě neměli ani na vynikající skořici. Něco skořicové jedl snad každý, neboť právě skořice se objevuje i v běžných potravinách jako je pečivo, koláče nebo třeba kupované jogurty se skořicovou příchutí. Skořice je sama o sobě sladká, aniž by obsahovala cukr, proto ji můžete používat jako zdravou alternativu při slazení dezertů. Přidávejte skořici do domácích buchet, připravte si pudink s přídavkem skořice anebo ji přimíchejte do snídaňové ovesné kaše.
Stévie
Mnozí žijí v domnění, že jsou umělá sladidla skvělou náhražkou rafinovaného cukru. Sladidla však se zdravou stravou nemají nic společného a dokonce jsou mnohdy považována za nezdravou alternativu slazení. Pořiďte si proto raději stévii. Jedná se o přírodní extrakt, který je až 4× sladší než klasický bílý cukr. Stévii lze přidávat všude tam, kde nechcete zbytečně sladit cukrem.
Autor: Kim SieverČlánek 4 tipy jak dochutit jídla byl publikován 6. února 2017 v 14.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Dochucovadla - jsou plná ,,éček" 28.10.2013 12.00
- Test kupovaných chipsů - na kterých si pochutnáte? 27.01.2015 12.00
- Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout? 18.02.2013 15.00
- Proč by na vašem stole neměly chybět jogurty? 22.05.2024 07.00
- Čtením etiket si zachráníme zdraví 11.06.2010 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
