Dochucovadla - jsou plná ,,éček"

Tagy:  emulgátory, éčka, jídlo, strava, potraviny, kečup, vegeta, koření, jíška

Sponzorované odkazy:

Dochucovadla - jsou plná ,,éček"

Většina lidí se během v kuchyni naučila používat nejrůznější potraviny, které by měly jídlu dodat chuť, šmak a takzvaně tu pravou šťávu. Bohužel používáním dochucovadel jsme nejenom zapomněli, jak vlastně jídlo samo o sobě chutná, ale především se neustále dopujeme nezdravými látkami, které způsobují návyk na ještě nezdravějších surovinách a způsobují nespočet zdravotních komplikací od lehčích průjmů až po infarkty myokardu. A že vy k těm, kteří dochucovadla používají nepatříte? Pak možná nevíte, co se pod tímto pojmem doopravdy skrývá.

Dochucovadla jsou lidově řečeno pomůcky, které mají potravinám dodat určitou, specifickou chuť. Ovšem jejich problém tkví v tom, že nejsou ani trochu přírodní a kolem potravin, podle kterých mají údajně chutnat, tak maximálně proběhly. Podívejte se, která dochucovadla jsou ta nejhorší a jsou doslova zabijákem každého dobrého pokrmu.

Kečup

Jedním z nejhorších dochucovadel je rozhodně kečup, který je bohužel velmi populární a ,,zdobí" lednice téměř všech českých rodin a restaurací. Kečup by dle kritérií měl být vyroben převážně z rajčat, ovšem většina těchto produktů obsahuje minimum rajských plodů a naopak přehršel cukru, soli, emulgátorů, stabilizátorů a dalších složek, které pro zdravý chod organismu nejsou ničím prospěšné. Pokud si některá jídla bez kečupu přeci jen nedovedete představit, zvolte raději variantu v podobě bio protlaku a nebo si pravý a nefalšovaný kečup vyrobte sami.

Kečup obsahuje spoustu éček, autor: jeffreywKečup obsahuje spoustu éček, autor: jeffreyw

Vegeta

Vegeta, jiným názvem také podravka je rovněž součást většiny kuchyní a své místo si najde v mnoha pokrmech. Polévky, zeleninové saláty, marináda na maso, americké brambory a desítky jiných pokrmů se často bez této ,,pochoutky" neobejdou. Co ale ve skutečnosti vegeta obsahuje? Sůl, éčka, sůl, éčka a zase sůl. Zbavte se škodlivého produktu jednou pro vždy a své vaření raději doplňte o pepř a čerstvé bylinky.

Instantní jíška

Bohužel málo kdo ví, že také spoustu emulgátorů obsahuje instantní jíška a to jak světlá, tak tmavá. Důvod, proč se ,,éčka" objevují i v tomto produktu je poměrně jednoduchý, aby vydržel nezkažený co nejdéle. Nebuďte proto líní a jíšku si raději vytvořte vždy čerstvou a nebo se bez ní v kuchyni obejděte a vařte lehčeji.

Pozor na koření

Pozor věnujte také koření a kořenícím směsím, neboť i spousta z nich obsahuje ,,éčka" a spoustu přidané soli. Veškeré grilovací koření, směs na ryby a na maso, americké brambory a podobně by ve vaší kuchyni neměly být.

Pozor na některé kořenící směsi, autor: Creative ToolsPozor na některé kořenící směsi, autor: Creative Tools

Článek Dochucovadla - jsou plná ,,éček" byl publikován 28. října 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...