Dělená strava, cesta ke štíhlosti?
Sponzorované odkazy:
Dělená strava „frčí“ už nějaký ten rok. Jedněmi vyzdvihovaný zázrak vedoucí k perfektnímu tělu, druhými důvod k pohrdavému zasmání se. Oba tábory obvykle neznají kompromisy. A to je škoda, protože pravda je asi skutečně někde na půli cesty.
Princip dělené stravy
Dělená strava není ani tak dieta v pravém slova smyslu. Spíše se jedná o určitý přístup ke stravování, k sestavování jídelníčku, možná i životnímu stylu celkově. Není o zakazování cukrů, nebo tuků či nařizování konzumace toho či tamtoho. Už z názvu je jasné, že půjde o využívání určitého dělení, tedy dělení potravin do skupin na základě určitého klíče. Dále platí systém pravidel upravující kombinování potravin z různých skupin.
Nejrozšířenější dělení potravin
Potraviny jsou nejčastěji děleny na bílkovinné, sacharidové a neutrální. Toto rozdělení tedy zohledňuje jejich složení, především pak ale procesy související s jejich trávením. Bílkovinná strava totiž vyžaduje přítomnost kyselin, naopak sacharidy potřebují prostředí bez kyselin, tedy zásadité. Z tohoto důvodu se potraviny z jednotlivých skupin mezi sebou nemíchají, konzumují se odděleně. Třetí, poslední skupinou jsou potraviny neutrální. Ty lze konzumovat samostatně či v kombinaci s potravinami bílkovinné, nebo sacharidové povahy.
Kombinování potravin z bílkovinné a sacharidové skupiny vytváří dle teorie dělené stravy neoptimální prostředí pro trávení a způsobuje vytváření či vstřebávání škodlivin.
Bílkovinné potraviny
Do skupiny bílkovinných potravin patří potraviny živočišného původu, tedy všechny druhy mas, ryby a mořské plody, dále vejce a mléčné výrobky. Obecně se však jednotliví propagátoři dělené stravy neshodnou na sóje a výrobcích z ní. Sója je na jednu stranu bohatá na bílkoviny, na druhou stranu se jedná samozřejmě o rostlinu.
Další, pro mnohé překvapivé bílkovinné potraviny jsou citrusy a veškeré další kyselé ovoce a vařená rajčata.
Sacharidové potraviny
Zde nalézáme hlavně rostlinné produkty. Patří sem obilniny, pokud možno v celozrnné úpravě, dále některé ovoce a zelenina. Jsou to hlavně sladké druhy, na sacharidy jsou také bohaté brambory nebo třeba kukuřice.
Neutrální potraviny
Ve skupině neutrálních potravin najdeme většinu zeleniny, ořechy, tuky a oleje, řadu výrobků s vysokým procentem tuku, tedy tučné sýry nebo ryby.
Výsledek změny jídelníčku
Potraviny bílkovinné a sacharidové povahy by se neměly míchat během dne. Co by mělo být výsledkem, v tom se jednotlivé teorie liší. Dle některých by mělo docházet ke zdravému trávení, dle jiných se snižuje příjem energie a v důsledku toho se hubne. Doporučit lze asi jen vyzkoušet, ale rozumně.
Článek Dělená strava, cesta ke štíhlosti? byl publikován 24. února 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Zdravá strava 04.09.2008 08.43
- I zdravá strava může být levná 02.09.2013 12.00
- Jaká strava je pro děti (ne)vhodná? 04.09.2017 13.00
- Veganská strava má spoustu benefitů pro zdraví, ale může jej také nenávratně poškodit 29.09.2021 09.00
- 4 důvody, proč být veganem 17.11.2014 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
