Veganská strava má spoustu benefitů pro zdraví, ale může jej také nenávratně poškodit

Sponzorované odkazy:

Veganská strava má spoustu benefitů pro zdraví, ale může jej také nenávratně poškodit

V dnešní době se trendy v oblasti stravy mění častěji než móda a tak začíná být těžké se v těch vegetariánských, veganských, low-carb, keto a jiných dietách vůbec vyznat. Pokud jste se rozhodli, že zkusíte veganskou stravu, pojďte si přečíst náš článek, který vás upozorní na nebezpečí, která přináší veganská strava vašemu zdraví.

Nesmíte jíst pouze zeleninuNesmíte jíst pouze zeleninu

Určitě je lepší problémům předcházet, než si nevyváženou stravou, ve které chybí životně důležité živiny nenávratně poškodit zdraví.

Veganská dieta

Určitě není veganství primárně určeno ke shazování nadbytečných kil. Je to směr stravování a životní styl, který je ohleduplný k naší planetě, přírodním zdrojům a velmi šetrný ke zvířatům. Určitě v některých směrech ulehčí našemu zažívání, které častá konzumace hovězího masa a jiných produktů, jako jsou například salámy, nadměrně zatěžuje. Vegané nejedí cokoliv, co pochází ze zvířat, ani vejce, mléčné výrobky, masné produkty, a dokonce ani med. Někteří jdou ještě dále a nekupují ani ostatní výrobky vyrobené ze zvířat, jako jsou kabelky, řemínky, pásky a podobně.

Dbejte na dostatečný příjem vitamínů a minerálůDbejte na dostatečný příjem vitamínů a minerálů

Odmítají kosmetiku testovanou na zvířatech, což je velmi chválihodné a tímto směrem bychom se měli vydat všichni. Laboratorní zvířata při nejrůznějších testech velmi trpí.

Co tedy jíst jako vegan?

Vegani konzumují zeleninu, ovoce, celozrnné produkty, sóju, luštěniny, ořechy a semínka. To zní velice zdravě, že? Ale pokud si takový vegan začátečník neumí spočítat, že musí nahradit bílkoviny z masa nějakou veganskou náhražkou, či jíst dostatečné množství vitamínů a minerálů, může jeho tělo trpět.

Extrémy

Jako u všeho dalšího, nic se nemá přehánět, ani ortodoxní veganství. Nikdy byste do veganství neměli nutit děti, či vaši rodinu. Před přechodem na zcela jiný typ stravy byste si měli popovídat s vaším obvodním lékařem, či nutričním specialistou, kteří vám poradí, jaké vitamíny a minerály nesmí ve vaší stavě chybět. To se u veganů stává velmi často.

Jezte všechny makronutrientyJezte všechny makronutrienty

Bílkoviny

Ovoce a zelenina jsou fajn, dodávají našemu tělu vlákninu, vitamíny a minerály, důležité nutriční prvky, ale nedokáží plně nahradit bílkovinu, kterou pro fungování našeho organismu chtě nechtě potřebujeme. Je třeba jíst také luštěniny, či sóju a sójové výrobky jako je sójové mléko a tofu. Pozor na to – některé průmyslově zpracované sójové výrobky jsou pro vaše zdraví více nebezpečné než maso. Mnohé z nich obsahují zvýšené množství fytoestroenů, které mohou způsobit hormonální nerovnováhu vašeho organismu. Levné výrobky ze sóji také často obsahují kadmium, či dokonce olovo – obojí je toxické pro organismus.

Nedostatek železa

Maso je dostupnou zásobárnou železa, pokud se rozhodnete nejíst maso, musíte si dávat pozor, aby potraviny, které jíte, obsahovaly železa dostatek, jinak vám bude hrozit anémie a věčná únava. Železo je z rostlinných produktů hůře vstřebatelné, zvažte tak i případné dodávání železa do organismu pomocí suplementů.

Zvýšené riziko deprese

Vegané mají ve stravě méně omega-3 mastných kyselin a to zvyšuje riziko rozvoje deprese a psychických poruch. Omega- 3 kyseliny můžete dodat organismu pomocí konzumace zdravých olejů – kokosového, sezamového, či lněného. Také se nachází v oříšcích a mandlích.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B jsou zásadní pro zdraví naší pleti, vlasů, nervového systému a pro naše reprodukční zdraví. Zejména, plánujete-li početí potomka, dbejte na zvýšené dodávání potravních doplňků obsahujících vitamín B12, který je klíčový pro správný rozvoj plodu a předcházení vývojových vad. Někteří lidé mají genetickou mutaci (MTHFR), která negativně ovlivňuje zhoršené vstřebávání vitamínů skupiny B, a tak vám nemusí ani potravinové doplňky stačit.

Zinek

Zinek je zásadní pro zdraví naší pokožky, hojení tkání a také pro reprodukční systém. Spousta vegetariánů a veganů má zinku nedostatek. Nedostatek zinku se projeví špatnou imunitou, vyrážkami, vypadáváním vlasů, ztrátou chuti k jídlu a u dětí může způsobit poruchy růstu.

Cukry

Pokud si nesestavíte vyvážený jídelníček, můžete začít mít chutě na sladké, protože organismus se bude snažit doplnit kalorie jinak. Kdo jí málo bílkovin, mívá i extrémní chutě na sladké a sladkosti. I když si na krásně vyrobíte chutný dezert při dodržení veganských omezení, vyvarujte se tomu, abyste bílkoviny ve stravě nahradili přílišnou spotřebou cukru a sladkostí. Sacharidy mají prázdné kalorie, sladká jídla nemají žádnou přidanou nutriční hodnotu, mohou vám způsobit onemocnění slinivky, diabetes, dokonce i poškození jater.

Poruchy příjmu potravy

Nechceme říct, že díky veganské stravě z vás bude anorektička, či bulimička, ale existují i jiné druhy poruch příjmu potravy, jako je například orthorexie, jež se vysvětluje jako přílišná fixace na zdravé stavování. Někteří lidé se stanou doslova posedlí čtením složení potravin, sháněním těch nejvíce bio potravin a vlastně celé dny řeší jenom jídlo, stane se z něj časem doslova posedlost.

Článek Veganská strava má spoustu benefitů pro zdraví, ale může jej také nenávratně poškodit byl publikován 29. září 2021 v 09.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...