Zdravá strava
Sponzorované odkazy:
![Zdravá strava Zdravá strava](/assets/clanky/2008-09/clanek00343/title_clanek00343.jpg)
Již od počátku lidstva patřilo obstarávání potravy k nejzákladnějším potřebám přežití. Jíst se prostě musí. To je holý fakt, který nelze popřít. Strava je pro nás stejně důležitá jako voda a vzduch. Ale co jíst, kdy to jíst a jak to jíst? Je to zdravé? To jsou otázky, které si lidé kladou čím dál častěji. A oprávněně! To co jíme a jak to jíme, totiž nemá vliv pouze na naši váhu (tělo), ale i na náš mozek. Obezita, vysoká hladina cholesterolu, zácpa, žaludeční vředy, alergie, ale i poruchy myšlení a cítění může způsobit „špatná“ strava a nevhodné stravovací návyky. Co lze ale považovat za zdravou stravu a co již nikoliv?
Co je zdravé a co již nikoliv?
![zelenina- zdravá strava](/assets/clanky/2008-09/clanek00343/upload/photo/papriky.jpg)
Všeobecně by se dalo říci, že zdravá strava je taková, která prospívá našemu tělu. Doporučuje se (a pokládá za zdravé) jíst stravu bohatou na vitamíny, bílkoviny, minerální látky, vlákninu a škroby. Zdravé je libové maso, drůbež (bez kůže), ryby, nízkotučné mléčné výrobky a složené sacharidy, tj.cukry vyskytující se zejména v ovoci a zelenině. Ve stravě bychom měli omezit tučná (a dávat přednost rostlinným tukům před živočišnými) a mastná jídla, soli a živočišné bílkoviny (údajně mohou být příčinou rakovinového bujení). Vyhýbat bychom se také měli smaženým jídlům, vnitřnostem, vaječnému žloutku, alkoholu a samozřejmě aditivním látkám (přídatné látky v potravě) jako jsou umělá sladidla a barviva, konzervační látky a látky zvýrazňující chuť jídla (např.glutamáty). Různých doporučení, co bychom měli jíst a co nikoliv, je opravdu mnoho. Ale tak jako všude bych řekla, že i tady platí zásada (a možná více než jinde) „všeho s mírou“. Nemusíte si vyčítat jednu skleničku vína ani se „dopovat“ nadbytkem vitamínů a minerálů. Právě naopak, je-li vaše strava pestrá a vyvážená, umělé doplňky stravy (vitamíny a minerály) by mohly vašemu tělo ublížit.
Kolik čeho sníst?
Sacharidy Složené sacharidy by měli tvořit většinu denního kalorického příjmu, minimálně 55%.
Bílkoviny Doporučuje se 8 gramů na 1 kilogram tělesné váhy.
Škroby Rýže, brambory, luštěniny, těstoviny, celozrnné pečivo a obiloviny jsou důležitou součástí zdravé výživy. Doporučuje se minimálně šest porcí denně (1 porce je např. jeden krajíc chleba).
Ovoce Pět a více porcí denně (1 porce půl šálku).
Zelenina Pět a více porcí denně (1 porce půl šálku).
Tuky Příjem tuků by měl být maximálně 30% z denního příjmu kalorií (1 lžička másla cca 70 cal).
Sůl Množství soli by nemělo přesáhnout 6 gramů denně (1 čajová lžička)
Alkohol Méně než 30 g denně , tj. např. 1 litr piva a dvě sklenky vína. Nemusíte-li – nepijte jej často.
Kolik získat „energie“ z potravy?
Denní energetický příjem by měl být minimálně 2 100 kcal. Měl by být úměrný věku, pohlaví i činnostem jedince. Je jasné, že například 90 kilový těžce pracující zedník spotřebuje více energie než 50 kilová účetní. A proto, ať již držíte jakoukoliv dietu (bez lékařského dozoru), dbejte na dostatečný přísun energie. Nízkokalorická dieta totiž může způsobit krom známé hypoglykémie (snížená hladina cukru v těle) i poruchy paměti, nepozornost, noční děsy a jiné.
Pár rad na závěr
• na jídlo si vždy vyšetřete dostatek času a klidu (ve spěchu snězený hamburger opravdu není to pravé ořechové) • jezte malé porce, ale často • snídejte • dbejte na pestrou stravu • sledujte co jíte a kontrolujte si složení potravin • dopřejte vašemu tělo to, co má rádo • dodržujte ve stravě rčení „všeho s mírou“
Článek Zdravá strava byl publikován 4. září 2008 v 08.43 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Markéta Štolová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- I zdravá strava může být levná 02.09.2013 12.00
- Zdravá kaše plná vitamínů 22.09.2016 00.00
- Javorový sirup, zdravá pochoutka 24.10.2010 00.00
- Proteinové tyčinky - zdravá a chutná svačinka 21.05.2013 12.00
- Dělená strava, cesta ke štíhlosti? 24.02.2011 00.00
Top 10
- Proč by na vašem stole neměly chybět jogurty?
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? I. díl
- Řapíkatý celer – proč ho zařadit do jídelníčku?
- Proč vyzkoušet masáž lávovými kameny?
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Proč se na jaře snadněji hubne?
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Alergie na chlad
- Trápí vás úporný kašel? Víme, jak se ho zbavit!
- Smoothie jako náhrada hlavního jídla? Proč ne!
Tagy
dieta kašel potraviny cvičení zdraví strava IZIP zuby hubnutí
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.