Zdravá strava

Tagy:  Strava zdravá, výživa zdravá, dělená strava, dieta zdravá, jídla zdravá, ovoce, zelenina

Sponzorované odkazy:

Zdravá strava

Již od počátku lidstva patřilo obstarávání potravy k nejzákladnějším potřebám přežití. Jíst se prostě musí. To je holý fakt, který nelze popřít. Strava je pro nás stejně důležitá jako voda a vzduch. Ale co jíst, kdy to jíst a jak to jíst? Je to zdravé? To jsou otázky, které si lidé kladou čím dál častěji. A oprávněně! To co jíme a jak to jíme, totiž nemá vliv pouze na naši váhu (tělo), ale i na náš mozek. Obezita, vysoká hladina cholesterolu, zácpa, žaludeční vředy, alergie, ale i poruchy myšlení a cítění může způsobit „špatná“ strava a nevhodné stravovací návyky. Co lze ale považovat za zdravou stravu a co již nikoliv?

Co je zdravé a co již nikoliv?

zelenina- zdravá stravazelenina- zdravá strava

Všeobecně by se dalo říci, že zdravá strava je taková, která prospívá našemu tělu. Doporučuje se (a pokládá za zdravé) jíst stravu bohatou na vitamíny, bílkoviny, minerální látky, vlákninu a škroby. Zdravé je libové maso, drůbež (bez kůže), ryby, nízkotučné mléčné výrobky a složené sacharidy, tj.cukry vyskytující se zejména v ovoci a zelenině. Ve stravě bychom měli omezit tučná (a dávat přednost rostlinným tukům před živočišnými) a mastná jídla, soli a živočišné bílkoviny (údajně mohou být příčinou rakovinového bujení). Vyhýbat bychom se také měli smaženým jídlům, vnitřnostem, vaječnému žloutku, alkoholu a samozřejmě aditivním látkám (přídatné látky v potravě) jako jsou umělá sladidla a barviva, konzervační látky a látky zvýrazňující chuť jídla (např.glutamáty). Různých doporučení, co bychom měli jíst a co nikoliv, je opravdu mnoho. Ale tak jako všude bych řekla, že i tady platí zásada (a možná více než jinde) „všeho s mírou“. Nemusíte si vyčítat jednu skleničku vína ani se „dopovat“ nadbytkem vitamínů a minerálů. Právě naopak, je-li vaše strava pestrá a vyvážená, umělé doplňky stravy (vitamíny a minerály) by mohly vašemu tělo ublížit.

Kolik čeho sníst?

Sacharidy Složené sacharidy by měli tvořit většinu denního kalorického příjmu, minimálně 55%.

Bílkoviny Doporučuje se 8 gramů na 1 kilogram tělesné váhy.

Škroby Rýže, brambory, luštěniny, těstoviny, celozrnné pečivo a obiloviny jsou důležitou součástí zdravé výživy. Doporučuje se minimálně šest porcí denně (1 porce je např. jeden krajíc chleba).

Ovoce Pět a více porcí denně (1 porce půl šálku).

Zelenina Pět a více porcí denně (1 porce půl šálku).

Tuky Příjem tuků by měl být maximálně 30% z denního příjmu kalorií (1 lžička másla cca 70 cal).

Sůl Množství soli by nemělo přesáhnout 6 gramů denně (1 čajová lžička)

Alkohol Méně než 30 g denně , tj. např. 1 litr piva a dvě sklenky vína. Nemusíte-li – nepijte jej často.

Kolik získat „energie“ z potravy?

Denní energetický příjem by měl být minimálně 2 100 kcal. Měl by být úměrný věku, pohlaví i činnostem jedince. Je jasné, že například 90 kilový těžce pracující zedník spotřebuje více energie než 50 kilová účetní. A proto, ať již držíte jakoukoliv dietu (bez lékařského dozoru), dbejte na dostatečný přísun energie. Nízkokalorická dieta totiž může způsobit krom známé hypoglykémie (snížená hladina cukru v těle) i poruchy paměti, nepozornost, noční děsy a jiné.

Pár rad na závěr

• na jídlo si vždy vyšetřete dostatek času a klidu (ve spěchu snězený hamburger opravdu není to pravé ořechové) • jezte malé porce, ale často • snídejte • dbejte na pestrou stravu • sledujte co jíte a kontrolujte si složení potravin • dopřejte vašemu tělo to, co má rádo • dodržujte ve stravě rčení „všeho s mírou“

Článek Zdravá strava byl publikován 4. září 2008 v 08.43 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Markéta Štolová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...