Probiotika, malý velký pomocník
Sponzorované odkazy:
Probiotika jsou poslední dobou velmi oblíbeným a používaným označením pro mnoho potravinových doplňků i potravin. Bohužel, nehovoří se o ničem jiném než o jejich zázračnosti, zapomíná se na osvětlení, co to probiotika vůbec jsou, jak fungují a proč že nám vlastně pomáhají.
Co jsou probiotika?
Probiotiky se označuje skupina různých bakterií, které se běžně nacházejí v trávicím traktu člověka a které jsou dodávány lidskému organismu. Jsou to tzv. hodné přátelské bakterie, bez kterých bychom byli jen stěží živi. Ve zdravém organismu se vyskytují v určitém množství. V některých případech, například po užívání antibiotik či při onemocnění trávicího traktu, množství bakterií klesá, což zapříčiňuje celou řadu problémů. Právě při tomto poklesu se nasazují probiotika, která množství bakterií doplní a navrátí tak trávicímu traktu a celému organismu rovnováhu.
Vyberte si dobře
Není však probiotikum jako probiotikum. Tradičně se jako probiotikum konzumují zakysané mléčné výrobky, hlavně jogurty a nápoje. Mezi jednotlivými produkty je však značný rozdíl. Důležité je konzumovat výrobky s živou jogurtovou kulturou. Ideální je také sledovat koncentraci kultur, případně i jejich druh. Kromě mléčných výrobků je možné probiotika koupit třeba i ve formě kapslí či tabletek.
Antibiotika a probiotika, nutná kombinace
Antibiotikum působí proti bakteriím, buď potlačuje jejich množení, nebo je přímo usmrcuje, a tím pomáhá k uzdravení. Bohužel však stejným způsobem naloží i s těmi typy bakterií, které přirozeně osidlují střevní prostředí a zajišťují správné fungování trávicího traktu. Úbytek způsobený antibiotiky tedy musíme napravit prostřednictvím konzumace probiotik. Probiotika však optimálně užíváme společně s antibiotiky a pokračujeme po jejich dobrání.
Mnozí mají problémy s mlékem. Zde je třeba rozlišovat alergii na laktózu a alergii na mléčnou bílkovinu. Ti, kteří mají problémy s laktózou, často bez potíží snášejí fermentované mléčné výrobky. Také je třeba při užívání antibiotik důkladně pročíst příbalový leták, některé léky se s mléčnými produkty nesmí kombinovat.
Probiotika a imunita
Střevní mikroflora je velmi důležitá pro správné fungování lidského organismu. Její špatný stav poznáme například na špatné imunitě. Probiotika jsou obvykle dobrou cestou, jak imunitu posílit, jelikož je z největší části za ni zodpovědné právě střevo a jeho mikroflora.
Článek Probiotika, malý velký pomocník byl publikován 2. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (4).
Podobné články
- Probiotika 22.08.2011 07.00
- Probiotika pro děti - mají nějaké výhody? 27.10.2021 08.00
- 4 tipy, co změnit, abyste měli ploché břicho 11.10.2015 16.00
- Antibiotika – pravdy a mýty 04.04.2011 00.00
- Jogurty jsou nejlepší lék na dlouhý věk 18.07.2014 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
