Probiotika

Tagy:  probiotika, žaludek, střeva, trávení

Probiotika

Léto je v plném proudu, venku svítí sluníčko a nás to více než kdy jindy v roce táhne ven. Léto je pro mnohé z nás synonymem cestování a poznávání nových míst. Spousta z nás zavítá do blíže položených, či více exotických destinací. Nové kraje a kultury si obvykle chce každý vychutnat. Cizí kraje tak nějak jinak voní, zní i chutnají.

Právě na ochutnávání je třeba dát si ale pozor. Často nás již v cestovní agentuře upozorňují na rizika spojená s pitím místní vody či ovoce umyté v ní. Ano, většina z nás si poté dává více pozor a nepříjemnostem se vyvaruje. Jenže jsou mezi námi i tací, kteří mají zažívání citlivé. Ti poté i přes veškerou snahu potíže potkají takříkajíc „ze vzduchu“. Je všeobecně známo, že pro zdraví člověka má velký význam mikroflóra, která fyziologicky kolonizuje tlusté střevo. Náš gastrointestinální trakt je považován za největší lidský imunitní orgán, až 80 procent buněk imunitního systému se nachází právě tam. Ekosystém naší střevní flóry tedy představuje klíčovou roli v podpoře přirozených a získaných imunitních odpovědí těla. Výsledkem správného fungování a rovnováhy našeho trávicího ústrojí je posílená imunita a odolnost vůči nejrůznějším onemocněním a infekcím. 


Mikroflóra trávicího ústrojí představuje složitý ekosystém. Uvádí se, že povrch lidského těla dospělého jedince má přibližně 1,75 m2 a povrch trávicího ústrojí je asi 150–200 m2. Trávicí ústrojí dospělého člověka obsahuje asi 1014 živých baktérií, což je přibližně 10 krát více, než je celkový počet buněk ve všech tkáních lidského těla. Toto množství baktérií váží 1–1,5 kg a tvoří 30 % objemu stolice. Zatímco horní část trávicího ústrojí je poměrně sterilní v tlustém střevě je baktérií velké množství. Střevní mikroflóra člověka se postupně vyvíjí. Než se děti narodí, jsou sterilní. Kolonizace střev začíná postupně po porodu z mateřského mléka. U novorozenců, kteří jsou výlučně kojeni, je střevní mikroflóra složena z laktobacilů a bifidobaktérií z mateřského mléka. Ustanovení mikroflóry je postupný proces, který probíhá během prvních let života.
Kolonizace střev vyváženou mikroflórou je velice důležitá pro správně vyvinutý imunitní systém. Správně vyvinutá střevní mikroflóra hraje důležitou roli pro zdraví v pozdějším věku, může ovlivňovat vznik alergií, střevních zánětů a podobně. Fyziologickou funkcí normální střevní mikroflóry je bránit patogenním bakteriím uchytit se a množit na sliznici trávicího ústrojí. Přátelské bakterie jsou navíc vybaveny mechanismy, kterými detoxikují škodlivé složky tráveniny. 
Mikroflóra má též nutriční význam, napomáhá např. při trávení tuků a při odstraňování nebo inaktivaci škodlivých látek. Uvádí se, že střevní mikroflóra je přibližně z 85% složena z prospěšných bakterií a z 15% škodlivých bakterií. Základním klíčem pro správné trávení je vyvážené soužití a poměr obou typů bakterií. Tato křehká rovnováha může být snadno narušena právě při cestování.

V pří­padě, že počet prospěšných, probiotických bakterií v trávicím ústrojí poklesne, je nezbytné doplnit nová probiotika pro udržení rovnováhy. A to je možné pouze potravou.

Běžná strava však nemusí být dostatečně bohatá na probiotické organismy, proto je vhodné využít specializovaný probiotický preparát jako je např. Profi-LACT. Co jsou probiotika asi spousta z nás ví. Jsou to
 kultury živých mikroorganismů, které po podávání v dostatečném množství máji prokazatelně pozitivní vliv na příjemce. Po požití osidlují střevo, zlepšují jeho mikrobiální rovnováhu a působí prospěšně na zdraví a fyziologické pochody, ovlivňuji tak náš zdravotní stav, včetně imunity. Na otázku co jsou prebiotika a synbiotika už ale odpoví jen málo kdo z nás. Prebiotika jsou nestravitelné látky, které v nezměněné formě přecházejí do tlustého střeva, kde jsou „potravou“ pro mikroorganismy, hlavně pro kmeny bifidobakterií a laktobacilů a stimuluji tak jejich růst a tím podporují jejich pozitivní vliv na organismus. Synbiotika jsou komplexem probiotik a prebiotik. Pozitivní efekt probiotik je totiž vyšší, když se kombinují s prebiotiky. Jejich spojení zlepšuje přežití a usídlení probiotických mikroorganismů ve střevě a tedy nastolení rovnováhy střevní mikroflóry, a tím se potlačuje množení a aktivita škodlivých bakterií. Komplex Profi-LACT je doplněk stravy kombinující probiotika s prebiotiky, jedná se tedy o synbiotikum.

ProfiLACTProfiLACT

Účinky probiotik jsou vázané na jejich účinné množství. Profi-LACT Therapy poskytuje již v základní dávce 25 miliard a ve zvýšené 50 miliard CFU. To zaručuje rychlý účinek. Udávané počty bakterií jsou oproti jiným přípravků garantovány nikoliv při výrobě, ale na konci doby použitelnosti. Bakterie vydrží být vitální po dobu skladování 2 let. Nemusí být také skladované v lednici jako některé jiné přípravky a hodí se proto na cestování. V případě komplexu Profi-LACT THERAPY mluvíme o probiotiku nové generace – je to dáno nejen vysokou dávkou stabilního množství bakterií, ale i využitím genově čistých kmenů se specifickými účinky. Každý kmen v produktech Profi-LACT má své specifické kmenové označení. To znamená, že spotřebitel si může dohledat studie a informace přímo k tomuto kmenu. Terapeutická účinnost na rychlou obnovu mikroflory je prokázána v rámci celého komplexu Profi-LACT Therapy.

Profi-LACT Vám pomůže prožít klidnou a ničím nezkaženou dovolenou. Jako prevenci je vhodné tělu dopřát probiotickou kúru ještě před dovolenou, aby se organismus lépe vyrovnal se změnou stravy.

www.profilact.cz

Článek Probiotika byl publikován 22. srpna 2011 v 07.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...