Probiotika pro děti - mají nějaké výhody?

Sponzorované odkazy:

Probiotika pro děti - mají nějaké výhody?

Malé děti mívají velmi citlivé zažívání. Už od prvních dnů po porodu se jejich zažívací trakt rozvíjí. Už porod usnadňuje osídlení jejich střev tzv. „hodnými bakteriemi“. Miminka narozená císařským řezem mají tento proces mnohem složitější. Čím dál více vědců z celého světa se shoduje, že zdraví zažívací trakt úzce souvisí se zdravím centrálního nervového systému. Má však smysl dávat vašim dětem probiotika? Jaké to má pro ně přínos?

ProbiotikaProbiotika

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé bakterie podobné těm, které se přirozeně nacházejí v našem střevě, dříve známé jako „střevní flóra“, ale v poslední době označované jako mikrobiom. Na rozdíl od infekčních bakterií jsou probiotické bakterie „dobrými“ a „přátelskými“ bakteriemi, které obnovují populaci stávajících bakterií ve střevě. Dva rody bakterií jsou nazývány jako probiotika jsou bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium. Některé tyto probiotické bakterie lze přirozeně nalézt v několika potravinách a jsou také přítomny v komerčně prodávaných probiotických produktech.

Mohou předcházet i průjmuMohou předcházet i průjmu

Jaké jsou zdroje probiotik pro děti?

Jogurty, kojenecká výživa s přidanými probiotiky, sójové mléko, tvaroh, fermentované výrobky, a doplňky stravy ve formě kapiček, či pytlíčků, jež můžete rozpustit v kojeneckém mléce, vodě, či mateřském mléce. Chybu neudělá ani maminka, která při kojení bude probiotika užívat. Před podáním probiotik kojencům mladším šesti měsíců je však nejlepší poradit se s lékařem.

Většinu sýrů a dalších přípravků z fermentovaného mléka lze bezpečně zavádět kojencům starším 12 měsíců.

Jak fungují probiotika?

Doplnění populace střevních bakterií. Někdy může infekce nebo léčba antibiotiky snížit populaci zdravých střevních bakterií. Probiotika pomáhají obnovit dobré bakterie ve střevě.

Posílení stávající populace střevních bakterií. Gastrointestinální infekce a bakterie z potravin mohou zvýšit počet „špatných“ bakterií, které mohou přemoci dobré bakterie a snížit jejich populaci. Konzumace probiotik může kontrolovat bakterie způsobující infekci a snížit jejich počet.

Produkce „jídla“ pro jiné dobré bakterie. Některé typy a kmeny bakterií jsou schopny strávit některé složky jídla a uvolnit je v jednodušších komponentách, takže některé další dobré bakterie z nich mohou těžit.

DítěDítě

Jaké jsou výhody probiotik pro děti?

Snížená plynatost. Pravidelný příjem probiotik může u kojenců pomoci snížit nadýmání a plynatost. Plynatost může být důvodem pro novorozeneckou koliku, takže jí svým způsobem mohou probiotika zabránit.

Průjem. Infekce střeva může mít za následek řídkou stolici. Probiotika mohou učinit střevo odolnějším v boji s infekcí, a tím omezit průjem.

Lepší trávení. Dobré bakterie nacházející se ve střevě také hrají roli při dokonalém trávení jídla. Probiotika mohou také stimulovat produkci hlenu ve střevě, což může dále podpořit trávení a snížit zácpu. Děti, které jedí pevnou stravu, mohou mít prospěch zejména z probiotik.

Článek Probiotika pro děti - mají nějaké výhody? byl publikován 27. října 2021 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...