Antibiotika – pravdy a mýty

Tagy:  antibiotika, antikoncepce, alkohol, angína, penicilin, bakterie, probiotika

Sponzorované odkazy:

Antibiotika – pravdy a mýty

Přístup k antibiotikům se velmi různí. I mezi lékaři najdeme takové, kteří jsou téměř jejich odpůrci, jiní však předepisují jedna antibiotika za druhými a „vyfasujeme“ je i na nevýznamnou bolest v krku. Na co tedy antibiotika jsou, co je vůbec o nich pravda a co rozhodně ne?

Antibiotika na chřipku ne

Antibiotika účinkují pouze na některé příčiny našich obtíží. Likvidují totiž pouze bakterie a jsou tedy účinná pouze u nemocí jimi způsobenými. Podávají se proto například u angín, které jsou vyvolány různými kmeny stafylokoků či streptokoků, naopak u chřipek či respiračních onemocnění jsou naprosto zbytečná. Na veškeré nemoci způsobené viry prostě nezabírají.

Nebezpečný koktejl z alkoholu a antibiotik

Pacienti léčící se antibiotiky by se měli vyhnout alkoholu. Nejedná se o žádnou povídačku, pozornost je zde skutečně na místě. Antibiotika totiž mohou ovlivnit účinky alkoholu, jeho vliv mohou znásobit, pacient pak nemusí být vůbec schopný sebekontroly. Navíc se mohou objevit další komplikace, jako otoky, vyrážka, v některých případech i kolaps. Z hlediska dlouhodobého může mít jejich kombinace také dopad na játra.

Na sluníčko zapomeňte

Obecně lze říci, že antibiotika zvyšují citlivost pokožky a tím pádem snižují její přirozenou odolnost slunečním paprskům. Pobyt na slunci nám proto může přinést například alergické reakce nebo spálení. Vše je ale individuální, jednak vzhledem k užívaným antibiotikům, zrovna tak každý pacient reaguje jinak. Výjimkou nejsou ani výrazné stavy nevolnosti.

Antibiotika a antikoncepce

Užívání antibiotik může ovlivnit účinek antikoncepce. Bohužel však nelze jednoznačně říci, kdy k tomu dochází a kdy ne. Záleží totiž na konkrétním preparátu. V těchto souvislostech je také třeba zohlednit to, že při užívání antibiotik není organismus zcela ve formě, například trávicí problémy mohou účinnost antikoncepce také snížit.

Střeva v ohrožení

Užíváním antibiotik pacient kromě původců nemoci likviduje i vlastní střevní mikrofloru. Bez bakterií ve střevech lze však jen stěží fungovat, jejich pokles způsobí zažívací obtíže a řadu dalších problémů. Proto je na místě bakterie dodávat, a to v podobě probiotik.

Kdy dobíráme a kdy nedobíráme

Antibiotika by se měla ve standardních případech vždy dobrat. Pokud jsou správně naordinována, jejich dobrání zajistí zlikvidování patogenů. Pokud bychom je nedobrali, hrozí neúplné zničení bakterií a jejich rezistence vůči těmto lékům. Vznik odolnosti bakterií proti antibiotiku je nebezpečný, je třeba si uvědomit, že tyto odolné bakterie se mohou velmi rychle šířit na další lidi.

Naopak antibiotika se nedobírají v případě, že se v průběhu léčby zjistí buď vedlejší účinky, nebo vyjde najevo skutečnost, že jejich užívání nemůže mít na pacienta efekt. O tom však vždy rozhoduje výhradně lékař.

Článek Antibiotika – pravdy a mýty byl publikován 4. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...