Candida albicans – příznaky, léčba

Tagy:  Nemoc, buňka, příčina, vznik, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Candida albicans – příznaky, léčba

Témata ohledně této nemoci jsou čím dál častější, neboť se o ni tradují nejrůznější informace, které však nejsou vždy úplně pravdivé. Candida albicans je druh kvasinkové nákazy jenž může způsobit infekce v krku či v genitáliích. Mikroorganismy, jenž způsobí propuknutí nemoci jsou z pravidla jednobuněčné houby vyskytující se ve vzduchu, v půdě, ve vodě, na mrtvých listech, ovoci, ve zbytcích jídla, zkrátka všude. Candida albicans žije v ústech, v krku, ve střevech a v močopohlavním traktu většiny lidí a je obvykle považována za normální součást střevní mikroflóry. Jako potrava ji slouží v první řadě cukry jako je Ethanol, který v menším množství není škodlivý, neboť má antioxidační a desinfekční účinky.
Kandida vstupuje do našeho těla již při narození, přičemž u batolat se může projevit ve formě bílého povlaku v ústech, který je prakticky neškodný. Dospělí jedinec je nositelem Kandidózy až do smrti a přitom se s jejími příznaky a negativními účinky v organismu nemusí vůbec setkat.

Kandida vzniká zbujením jednobuněčných buněk, autor: zlobr22Kandida vzniká zbujením jednobuněčných buněk, autor: zlobr22

Příčina vzniku Kandidy

Kandida začne být krajně nebezpečná a můžeme o ni hovořit jako o nemoci ve chvíli, kdy zbují, k čemuž dopomáhá hned několik faktorů. Prvním a pravděpodobně nejčastějším důvodem vzniku nemoci bývají steroidní hormony a imunosupresanty, druhou příčinou může být hormonální antikoncepce a nebo těhotenství. Veliký vliv v propuknutí choroby má také nesprávná výživa a nutriční podviživennost, strava s vysokým obsahem škrobů a cukrů, které kandidu vyživují a podporují její růst, ale také určité druhy antibiotik.

Příznaky nemoci

První příznaky nemoci nejsou nijak zvlášť nápadné a spousta pacientů se domnívá, že trpí obyčejnou chřipkou, neboť je přepadne rýma, svědění v nose, puchýře v ústech, podrážděné nebo suché hrdlo a bolesti břicha. Mezi další příznaky patří říhání, nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem, pálení nebo svědění rekta, svědění, pálení nebo výtok z pochvy, stále obtížnější premenstruační syndrom (PMS), zánět předstojné žlázy, impotence, časté močení, pálení při močení, infekce močového měchýře, atd. Objevíte-li u sebe jakýkoliv z těchto obtíží, které budou přetrvávat, navštivte svého obvodního lékaře.

Léčba

Pokud se Kandida vymkne kontrole, může způsobit vážnou nemoc a hrozbu, ale také upozornit na špatný imunitní systém. Léčba nemoci tak spočívá v odstranění nedostatku, který nemoc způsobuje. V případě, že si potrpíte na špatné stravovací návyky, které způsobily vznik Kandidy, změňte od základů váš jídelníček. Stojí-li za příčinou léky, omezte je na minimum a nebo nahraďte méně škodlivými pilulkami.

Mezi hlavní příznaky nemoci patří například rýma, autor: penelopeMezi hlavní příznaky nemoci patří například rýma, autor: penelope

Článek Candida albicans – příznaky, léčba byl publikován 23. prosince 2011 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (7).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...