Kvasinková infekce u dětí

Sponzorované odkazy:

Kvasinková infekce u dětí

Candida je houba, která se vyskytuje na kůži, pohlavních orgánech, nebo v ústech. Kvasinky se přirozeně vyskytují v našem mikrobiomu a pokud nedojde k jejich přemnožení, ani o nich nevíme. Když užíváme dlouhodobě antibiotika, velmi často se pak potýkáme s kvasinkovou infekcí. U kojenců a batolat se kvasinková infekce nezřídka objevuje také. Víte proč a jak s ní zatočit?

Kvasinková infekceKvasinková infekce

Jak už jsme zmínili, kvasinky jsou houby, takže jim vyhovuje prostředí, kde je vlhko, teplo a tma. Proto se u dětí, které ještě nosí plenky, vyskytuje velmi často v oblasti genitálií – tam je pro růst kvasinek ideální místo. Samozřejmě také častěji, pokud vaše dítě užívá nějaké léky, jako jsou například výše zmíněná antibiotika, či kortikosterioidy na léčbu autoimunitních onemocnění.

Také děti, které trpí cukrovkou, jsou na přemnožení kvasinek náchylnější. Pozor si musíte dát i při přebalování – nenechávejte děti příliš dlouho v pomočené plence. Dítka, kterým rostou zoubky, mají velmi často řídkou stolici, která je velmi kyselá a dráždí pokožku. V této době se snažte dítě přebalovat co možná nejčastěji, alespoň doma místo vlhčených ubrousků raději miminko osprchujte a nechte chvíli pokožku větrat na vzduchu. Třeba se nevyhnete malé nehodě, ale kvasinková infekce na genitálu je velmi nepříjemná, svědí to, popraskaná kůže děti také neskutečně bolí.

Měňte často plenkyMěňte často plenky

Na podrážděnou pokožku se snažte používat co nejméně kosmetiky, některá mýdla, sprchové gely a mastičky mohou stav kůže ještě zhoršovat. U holčiček může dokonce zhoršovat výtoky.

Někdy se stane, že se u kojených dětí objeví v ústech a na jazyku hustý bílý povlak. V takovém případě navštivte pediatra a dbejte na zvýšenou hygienu vašich bradavek – před a po kojení je opláchněte vodou a častěji si měňte vložky do podprsenky na zachycení mléka.

Dbejte na hygienu prsouDbejte na hygienu prsou

U velmi maličkých dětí navštivte pediatra ihned, protože kvasinková infekce v ústech bolí a miminko nemůže řádně jíst a přibývat. Děti jsou také předrážděné a většinou i špatně spinkají.

Desinfikujte dudlíky a lahvičkyDesinfikujte dudlíky a lahvičky

Ve velmi vzácných případech – zejména u nedonošených dětí a u dětí s oslabeným imunitním systémem se může kvasinková infekce rozšířit do krevního řečiště a do některých orgánů a způsobit invazivní kandidózu. Ta se neobejde bez pobytu v nemocnici – podávají se proti ní intravenózně léky. Při kandidóze v ústech vysterilizujte lahvičky a dudlíky, před a po každém použití. Pokud kojíte, dbejte o zvýšenou hygienu prsou (bradavek). Plenky vyměňujte častěji, nechávejte dítě co nejčastěji bez plen. Opakované kvasinkové infekce mohou naznačovat slabý imunitní systém nebo jiné zdravotní problémy, například cukrovku.

Článek Kvasinková infekce u dětí byl publikován 19. ledna 2022 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...