Léto vám nemusí kazit nepříjemná nfekce

Sponzorované odkazy:

Léto vám nemusí kazit nepříjemná nfekce

Kvasinkovou infekci má většina z nás spojenu především s užíváním antibiotik, pravdou je, že častěji ji budete mít v létě, kdy se obvykle příliš antibiotika nepoužívají. Jedním z důvodů je to, že kvasinkám se daří ve vlhkém a teplém prostředí. Když se budete držet našich rad, můžete si užít léto bez této otravné infekce.

Už i u nás v České republice je většina dní v létě velice teplá. Počasí se mění a stoupá počet tropických dnů a nocí. Snadněji se tak zpotíte, velmi často máte na sobě celý den vlhké plavky a tím pádem také zvyšujete své riziko, že dostanete kvasinkovou infekci.

Co vlastně je kvasinková infekce?

Kvasinkovou infekci, chcete-li kandidózu má na svědomí houba – kvasinka – s názvem Candida albicans, která se ve vašem těle rozmnoží, pokud k tomu má dobré prostředí – vlhko (viz pocení a mokré plavky), kvůli tomu, že trpíte cukrovkou, máte málo tzv. hodných bakterií, trpíte poruchou imunity, procházíte léčbou rakoviny, užíváte antibiotika, či prostě a jednoduše jíte příliš mnoho sacharidů. V ideálním případě jsou všechny naše bakterie v těle v rovnováze, ke vzniku nerovnováhy může přispět také stres, nedostatek spánku, pohlavní choroba, nedostatečná hygiena spodního prádla či těhotenství. Samozřejmě, jako u většiny nemocí, je jednodušší kvasinkové infekci předcházet, než s ní bojovat. Ale jak na to?

Spoléhejte na přírodní materiály

Ano, víme, že krajkové kalhotky a tanga udělají dojem a jsou slušivější, ale v létě byste měla dát přednost přírodním materiálům, aby citlivá pokožka vašich intimních partií mohla „dýchat“. Také do posilovny bystě měla v létě vyrazit oděna do bavlny, či oblečení z bambusových vláken. Pot a horko jsou ideálním prostředím pro množení kvasinek.

Plavky

Na dovolené trávíme celý den v plavkách, zabalte si s sebou více spodních dílů plavek, abyste nebyla celý den v mokru. Předejdete tak vzniku kvasinkové infekce, ale i zánětu močových cest. V létě vynechejte i stahovací prádlo. Raději přiznejte povolené bříško, než abyste se v horku pařila ve stahovacích kalhotkách, či body.

Nepřehánějte hygienu

V boji proti kvasinkové infekci zní tato rada možná jako hloupý vtip, ale některé ženy se v rámci boje proti kvasinkové infekci, či výtokům snaží co nejčastěji sprchovat, drhnout, či dokonce používají výplachy pochvy. Ty však vypláchnou nejen nežádoucí mikroorganismy, ale i tzv. hodné bakterie, které dbají na dokonale vyvážené pH vašich intimních partií.

Vynechejte všechna přehnaně parfémovaná mýdla, raději vsaďte na speciální mýdlo s přídavkem laktobacilů. Ty můžete preventivně užívat i vnitřně. Na trhu jsou dokonce speciální laktobacily, které podporují mikroflóru pochvy, které se užívají jak vnitřně v podobě vkládacích čípků, či tablet, ale také jako běžné doplňky stravy.

Těhotné ženy jsou díky pozměněným hormonům náchylné ke kvasinkové infekci, která navíc může ohrozit nenarozené dítě. Pro ty, které se nechtějí vzdát plavání se vyrábí speciální tampóny s laktobacily, které brání vstupu nežádoucích mikroorganismů dále do pochvy. Nezapomínejte však po každém vstupu do vody tyto tampóny odstranit, jinak budou mít přesně opačný efekt.

Narušení pH vašich intimních partií může také způsobit voda, ve které se koupete, proto to příliš nepřehánějte s chlórováním bazénu, po pobytu v mořské lan vodě je velice žádoucí sprcha obyčejnou vodou.

Článek Léto vám nemusí kazit nepříjemná nfekce byl publikován 5. července 2023 v 07.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...