Kvasinky – význam a využití
Sponzorované odkazy:
Kvasinky jsou jednobuněčné organismy houbovitého charakteru, množí se nepohlavně dělením, neboli pučením. Kvasinky jsou hojně využívány v potravinářství a biotechnologiích, například při výrobě piva, vína a nebo dokonce chleba, i když jsou pro tato odvětví velice prospěšná, v lidském organismu dokáží napáchat opravdovou paseku a to v podobě nemoci Candida Albicans, jenž se projevuje bujením těchto kvasinek.
Trocha historie
Poprvé o výzkum kvasinek jako takových projevil zájem vědec Anton van Leeuwenhoek, který popsal ve svých dopisech Královské společnosti v Londýně výsledky pozorování malých kuliček v pivě pomocí primitivního mikroskopu. O několik let později, přesně roku 1837 Theodor Schwann popřel účast kyslíku při kvasném procesu a popsal v kvasící tekutině se rozmnožující kvasinky, které označil za „cukernou houbu“. I když jsou kvasinky známé stovky, ne li tisíce let, jejich přesná identifikace a popis využití byl detailně propracován až roku 1996.
Význam a využití
Již samotný název napovídá, že kvasinky jsou ideálním kandidátem k zahájení procesu kvašení. Vědci objevili, že již v době neolitické se pravěcí lidé zabývali výrobou nádob na víno, museli tedy o kvašení jako takovém mít ponětí. Oficiálně se kvasinky začali využívat až v 19. století, kdy byly ,,zneužity“ k výrobě piva, pro které je kvašení nezbytné. Dnes jsou kvasinky běžně využívány v potravinářském průmyslu k přípravě pečiva, ale také v mléčných produktech. V krmivařském průmyslu nabývají význam krmné směsi z kvasnic. Doposud jsou poměrně málo využívány pro potravinářské účely jako zdroj bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin, cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky, ty se využívají i při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách, při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách.
Chléb a pečivo je taktéž vyrobeno za pomocí kvasinek, autor: pekarnytanvaldNěkteré kvasinky, např. z rodů Saccharomyces, Kloeckera, Torulopsis způsobují kvašení alkoholové, octové, mléčné, máselné a propionové. Rozdělují se podle rozložení kvasinkové kultury a vývinu plynu na svrchní a spodní. Málo kdo slyšel o kvasince Saccharomyces cerevisiae, která je ezbytná při vaření piva, výrobě vína, pečení chleba a podobně. V potravinářství je používána zejména k obohacování krmných směsí vzhledem ke značnému obsahu karotenoidů které je schopna produkovat i ve stresových podmínkách.
K výrobě piva je zapotřebí kvašení, autor: mecsnerČlánek Kvasinky – význam a využití byl publikován 6. ledna 2012 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Mykóza - příznaky a léčba 31.01.2011 12.00
- Kvasnice – pro krásnější plet i výkonnější paměť 20.06.2011 00.00
- Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 1. Vlasy) 11.08.2012 11.00
- Co použít, když vás trápí svědění pochvy? 24.07.2015 22.45
- Kvasinková infekce u dětí 19.01.2022 09.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
