Mykóza - příznaky a léčba

Tagy:  mykóza, plísně, kvasinky, houby, infekce

Sponzorované odkazy:

Mykóza - příznaky a léčba

Mykóza trápí lidstvo již od nepaměti. Ve středověku se stala téměř epidemií. Mykóza však nepostihuje jen člověka,ale také zvířata.

Co je mykóza?

Mykóza je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které může napadnout prakticky jakoukoliv část těla,především pokožku, nehty, pohlavní orgány, trávicí orgány, oči, nos a uši. Mykózu způsobují různé druhy hub, kvasinek a plísní, které pronikají do vrstev kůže a do sliznic, usazují se zde,množí a oslabují imunitní systém těla. Ideální prostředí pro vznik a rozvoj mykózy je teplé, tmavé a vlhké prostředí. Doba od nákazy do propuknutí, tzv. inkubační doba se u každého druhu mykózy liší, obvykle se ale pohybuje cca od jednoho týdne až do tří měsíců.

Jaké jsou příznaky mykózy?

Příznaky mykózy se liší podle toho, jaká část těla je infekcí postižena: 1)** Pokožka** – je mykózou postižena vůbec nejčastěji a v mnoha případech připomíná mykóza jiná kožní onemocnění. Jejími hlavními příznaky jsou svědění, pálení, zarudnutí, odlupování kůže, ekzémy, akné, půchýřky, bílé skrvny na kůži, na nohou plísně mezi prsty, plíseň na ploskách, tzv. atletická noha, popraskání pokožky, atd.

  1. Pohlavní orgány – zde se objevují příznaky jako hustý bílý či nažloutlý a zapáchající výtok, pálení, svědění. Později se přidávají záněty dělohy, varlat, močového měchýře a močových cest, poruchy a bolestivost menstruace, či dokonce ztráta libida.
  2. Trávicí orgány – při postižení trávicích orgánů mykózou se objevují nevolnosti, zácpa, průjem, zápach z úst, afty, nadýmání, říhání, atd.
  3. Nehty – u postižení nehtů je typická zvýšená lámavost nehtů, zežloutnutí nehtů a jeho uvolňování z nehtového lůžka
  4. Uši – bolest, zánět, citlivost na zvuk, zvonění v uších
  5. Oči – zarudnutí, pálení, bolest, neschopnost zaostřit, citlivost na světlo, nadměrné slzení
  6. Nos – chronická rýma, svědění, pálení
Nohy jsou mykózou postiženy velmi často. Autor obrázku: MarionetteNohy jsou mykózou postiženy velmi často. Autor obrázku: Marionette

Jak se mykóza léčí?

Jelikož mykózy často připomínají jiná onemocnění, je třeba na potvrzení či vyvrácení mykózy provést mykotický test ze vzorku kůže, vlasů, slin, moče či stolice. Při povrchových mykózách se po používají především antimykotické masti. Při postižení trávicích a pohlavních orgánů se léčba provádí antibiotickými a antimykotickými tabletami, čípky a gely. Léčbu mykózy je důležité provádět důsledně a dbát u ní především na dostatečnou osobní hygienu.

Článek Mykóza - příznaky a léčba byl publikován 31. ledna 2011 v 12.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...