Zánět žil – zbavte se obtíží jednou pro vždy

Tagy:  Zánět žil, žíli, bolest, otok, nemoc, chůze, nohy, končetiny, léčba

Sponzorované odkazy:

Zánět žil – zbavte se obtíží jednou pro vždy

Křečovými žilami se rozumí rozšířené, někdy dobře viditelné vystupující žíly. Nejčastěji se vyskytují na dolních končetinách, kde způsobují nepříjemné bolesti a nevzhledné záněty. Dolní končetiny jsou špatně prokrvovány a mají tak sklon k otékání. Existují také křečové žíly v oblasti konečníku jenž vytvářejí takzvané hemeroidy. Zánět žil, čili flebitida, se podle místa svého vzniku i závažnosti rozlišuje na zánět povrchových žil a hlubokých žil. První se typicky projevuje zarudnutím a bolestivým zatvrdnutím v průběhu žíly. Druhý na sebe nejčastěji upozorní právě zmiňovaným otokem.

Jak vznikne zánět žil

Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se rozvíjí zánět žíly. Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikací léků. Záněty žil mohou postihovat povrchové žíly pod kůží. Potom mluvíme o tromboflebitidě. Mnohem závažnějším stavem ohrožujícím dokonce Váš život je zánět hlubokého žilního systému. Tomu se říká flebotrombóza. Jeho nebezpečí spočívá v riziku uvolnění sraženin a jejich putování s krevním proudem až do plicního řečiště.

Zánět žil je bolestivým a velice nepříjemným onemocněním, autor: jotar imrichZánět žil je bolestivým a velice nepříjemným onemocněním, autor: jotar imrich

Projevení zánětu

Zánět povrchové žíly bývá patrný na první pohled, v okolí poranění je žíla zarudlá a tvrdá, na dotyk je teplá a bolestivá. Kůže v jejím okolí také velice nepříjemně svědí. Obtíže se mohou zhoršovat při pohybu nebo při svěšení postižené končetiny. Zatvrdlá žíla může na pohmat připomínat provaz. Co je však důležité, nikdy nedochází k otoku celé končetiny. Hlavním příznakem flebotrombózy naproti tomu je právě otok. Jeho velikost závisí na tom, v jaké výšce je žíla postižena. U zánětu lýtkových žil oteče jen okolí kotníků, přičemž při uzávěru stehenní žíly postihuje celou končetinu. K otoku se přidává i palčivá a občas nesnesitelná bolest. Ta se zvyšuje při zatnutí svalů, například při došlápnutí. Díky stagnaci krve před žilním uzávěrem se může objevit namodralé zbarvení kůže.

Léčba

Povrchový zánět žil i přes svůj mnohdy dramaticky vypadající obraz nevyžaduje složitou léčbu. K potlačení projevů zánětu se používají studené obklady, stažení postižené končetiny obinadlem nebo elastickou punčochou a protizánětlivé masti. Pomoci může i užívání aspirinu nebo ibuprofenu, tromboflebitida pak obvykle do několika dnů ustoupí. V případě těžšího nebo prohlubujícího se zánětu povrchových žil vyhledejte lékařskou pomoc.

Článek Zánět žil – zbavte se obtíží jednou pro vždy byl publikován 5. dubna 2012 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...