Ochrnutí – co je ochrnutí a které je jen dočasné

Tagy:  Trvalé ochrnutí, dočasné ochrnutí, mozek, mícha, porušení, nehoda, úraz

Sponzorované odkazy:

Ochrnutí – co je ochrnutí a které je jen dočasné

Jistě jste se několikrát setkali s ochrnutými lidmi a jistě uznáte, že jim jejich nelehkou pozici ani trochu nezávidíte. Ochrnutí má hned několik příčin od autonehody, přes genetické vlastnosti až po úrazy všeho druhu a spousta z nich zůstává do dnes záhadou. ..

Co je ochrnutí

Signály k zahájení a provedení pohybu vznikají v mozku, jsou různě přehodnocovány pomocí drah napojených na mozeček, rovnovážné ústrojí, zrak a čidla ve svalech, šlachách a kostech. Konečná podoba signálu je vedena motorickým nervovým vláknem z míchy do konkrétních svalů. Laicky řečeno, veškeré ochrnutí má příčinu v mozku a nebo v míše. Pokud se setkáte s ochrnutím jedné strany těla, za vším stojí pravděpodobně mozek. Při ochrnutí dolních končetin se jedná o přerušení či neúplnou funkci míchy. Přestanete-li ovládat jednu či druhou horní končetinu, obtíže odpovídají nesprávné funkci periferních nervů. Toto ochrnutí je nejčastější a také nejsnadněji operovatelné. Pro úplnost je třeba dodat, že útlak nervů, míchy či mozku může být způsoben kostním úlomkem, krevní sraženinou, růstem nádoru, místním zmnožením pojivové tkáně.

Trvale ochrnutý člověk je připoután na invalidní vozík, autor: medicalprogramTrvale ochrnutý člověk je připoután na invalidní vozík, autor: medicalprogram

Dočasné ochrnutí

Některé nervy vedoucí blízko povrchu těla mohou být utlačeny při dlouhodobé nevhodné poloze těla nebo může dojít k poruše funkce působením chladu jako je například ofouknutí při jízdě na motocyklu. U těchto posledně jmenovaných problémů dochází do několika dnů ke spontánní nápravě, případně může být návrat funkce podpořen opichem léčivou látkou.

Trvalé ochrnutí

Trvalé ochrnutí je způsobeno poruchou mozku či míchy. Pokud dojde k narušení mozku a tím ochrnutí půlky těla, příčinou bývá mozková příhoda či infarkt miokardu, takovéto ochrnutí je sice dlouhodobé, avšak ne vždy musí být trvalé. K porušení míchy a páteře může dojít hned z několika důvodů, přičemž tím nejčastějším bývá autonehoda či jiné pády a zranění. Pacient je poté připoután na invalidní vozík a dle rozsahu narušení míchy záleží na budoucí rehabilitaci. Ve spoustě případech se díky pravidelnému cvičení a vytrvalosti jedinec opět postaví na vlastní nohy, avšak pokud byla mícha zasažena vážným a nenapravitelným způsobem, pacient zůstane již na vždy invalitní.

Ochrnutí může být dočasné, ale také trvalé, autor: steeve postromOchrnutí může být dočasné, ale také trvalé, autor: steeve postrom

Článek Ochrnutí – co je ochrnutí a které je jen dočasné byl publikován 25. února 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...