Trápí vás úporný kašel? Víme, jak se ho zbavit!

Sponzorované odkazy:

Trápí vás úporný kašel? Víme, jak se ho zbavit!

Kašel sám o sobě je pouze příznak spousty onemocnění, ale to neznamená, že by někoho bavilo se s ním potýkat déle než týden. Bohužel je zimní období, čas, kdy velmi často prostydneme, či chytíme respirační onemocnění. I přestože se nyní nosí roušky a respirátory. Někdy je kašel natolik úporný, že neustane ani v noci a nedovolí nám usnout.

Kašel je velice nepříjemnýKašel je velice nepříjemný

Svědění, škrábání a bolest v krku a na hrudi kašel dělají ještě horším, než je. Pokud kašel trvá déle než týden, doprovází ho bolest na hrudi, zduřelé uzliny a zvětšené mandle, bývá způsoben bakteriální infekcí a na jeho léčbu už babské rady nepomohou a nejspíše dostanete od svého lékaře antibiotika.

Babské rady pro zmírnění kašle

Med – ten je po staletí osvědčenou přísadou spousty domácích receptů proti kašli. Měli byste mít poctivý med od včelaře, ty z obchodu nejsou tak kvalitní. Med je přírodní „antibiotikum“, navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Když med smícháte s nakrájenou cibulí a chvíli počkáte, získáte skvělý domácí sirup proti kašli.

Med s citrónem je skvělé kombo velké dávky vitamínu C a antibakteriálního prostředku.

Mátový čajMátový čaj

Med a jablečný ocet. Ten obsahuje vysoký obsah kyseliny octové, která vám pomůže zbavit se bakterií z krku. Česnek a med. Stejně jako med je česnek přírodním antibiotickým a antimikrobiálním prostředkem. Smíchejte jeden vymačkaný stroužek česneku s polévkovou lžící medu a spolkněte. Můžete zapít mátovým čajem.

Máta peprná je nejen skvělou přísadou do mojita. Čaj z máty peprné dokáže zklidnit žaludek, ale i zmírnit kašel. Také můžete použít sušenou mátu jako přísadu k inhalaci.

Stejně tak je dobrý i tymiánový a zázvorový čaj. Nejlépe v kombinaci. Má anthistaminické a dekongestační schopnosti – usnadňuje vykašlávání. Samozřejmě může někomu zázvorový čaj připadat příliš kořeněný a silný, ale na to si po prvním hrnku zvyknete. Můžete si do něj přidat lžičku medu, která tuto chuť zjemní.

Zázvorový čajZázvorový čaj

Vykloktejte si pomocí slané vody (stačí přidat 1/2 lžičky soli do hrnku teplé vody. Slaná voda vám pomůže zmenšit otok v krku, odplaví některé bakterie a vy se budete cítit lépe.

Nezapomeňte ani na dostatečný příjem tekutin. Zejména když máte suchý kašel. Bude se vám pak snadněji vykašlávat. Zaručeně vám také pomůže namazat si hrudník čímkoliv mastným (olej, bambucké máslo, kosmetická vazelína), přikrýt stretchovou fólií a zahřát termoforem, či nahřívacím polštářkem. Uvidíte, že konečně začnete odkašlávat a kašle se zbavíte mnohem rychleji.

Článek Trápí vás úporný kašel? Víme, jak se ho zbavit! byl publikován 8. prosince 2021 v 09.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...