Jak by měla vypadat ideální snídaně?

Tagy:  zdraví snídaně, jídlo, stravování, ovesná kaše, vejce, celozrnné pečivo, pečení

Sponzorované odkazy:

Jak by měla vypadat ideální snídaně?

Jídlo není jen pouhopouhou nutností k přežití, nicméně ideální zdroj ke zdravému životnímu stylu a odbourání nemocí. Je vědecky prokázáno, že zdravá a vyvážená strava dokáže zamezit vzniku až 60 procentům všech možných chorob, což opravdu není málo. Dodržovat zásady zdravého stravování není nikterak složití. Stačí jíst pravidelně, dostatečně pít, vynechat sladké, smažené a příliš tučné pokrmy a naopak do jídelníčku zařadit bílkovin, zdravé tuky, sacharidy a minerální látky a vitamíny v poměrném množství, které dokonale vyhovuje lidskému organismu. Abyste se zdravě stravovali, je třeba v první řadě myslet na snídani, která jednoduše nesmí chybět.

Snídaně by měla být základem každého dne a měla by následovat nejdéle půl hodiny po probuzení. Bez snídaně je člověk unavený, bez energie, pochopitelně strádá a jeho metabolismus zdaleka nepracuje tak rychle, jak by měl. Bez snídaně tělo jede takzvaně na prázdno, což mu rozhodně neprospívá. Ať už snídáte nebo jste se teprve rozhodli snídat, měli byste vědět, jak by taková snídaně měla, v ideálním případě, vypadat. A že ji budete muset připravovat velmi dlouho? To rozhodně ne! Příprava zdravé a chutné snídaně vám zabere sotva pár minut.

Sacharidy, bílkoviny a vláknina

Vzhledem k tomu, že snídaní začínáte svůj den, měla by bát postavena především na sacharidech. Ty tělu dodají dostatek energie a vy se najednou budete cítit jako znovuzrození. Ovšem samotné sacharidy rozhodně nestačí. Bez bílkoviny a vlákniny byste měli velmi brzy hlad a vydatná snídaně by se tak míjela účinkem. Pokud nemáte inspiraci, jak by snídaně měla vypadat, vyzkoušejte následující tipy, kterým nelze odolat.

Ovesná kaše na mnoho způsobů

Naprosto skvělou volbou jsou ovesné kaše, které lze připravovat snad na sto nejrůznějších způsobů. Výhodou této snídaňové pochoutky je fakt, že ji zvládne naprosto každý a zachutná jak ženám, tak mužům a dokonce dětem. Obyčejné ovesné vločky pouze 5 minut povařte v mléce (kravské, sojové, mandlové, rýžové atd.) dokud nezměknou a nevznikne hustá kašovitá hmota. Tu přendejte do misky a dochuťte dle potřeby. Použít můžete místo cukru med nebo javorový sirup, skvělým sladidlem je také skořice nebo kakao. následně stačí přidat ovoce či burákové máslo nebo třeba kousek čokolády. Fantazii se meze nekladou.

Autor: thebittenword.comAutor: thebittenword.com

Vejce od A do Z

Pokud si nepotrpíte na sladké snídaně, připravte si vajíčka, která by ve zdravém stravování rozhodně neměla chybět. Dopřát si je můžete ve formě míchaných vajec nebo jako známý ham and eggs, dále pak omeletu či vejce na tvrdo nebo na hniličko do skla. K vaječnému pokrmu nezapomeňte přidat kus žitného nebo celozrnného pečiva, které je ideálním zdrojem sacharidů. Bát se nemusíte ani másla, které je po ránu vhodným tukem.

Autor: _hlianAutor: _hlian

Pečivo povoleno

K snídani se samozřejmě skvěle hodí také pečivo, avšak zapomeňte na bílou mouku a raději se zaměřte na celozrnné žitné pochoutky, které vám dodají energii na celé dopoledne a navíc vás skvěle zasytí. Připravte si k snídani například obložené chleby s máslem, kvalitní šunkou, sýrem a zeleninou.

Autor: Molly ElliottAutor: Molly Elliott

Zdravá sladkost

Ke zdravému životnímu stylu samozřejmě patří i sladkosti, nicméně jednoduché bílé cukry a tuky jsou nahrazeny zdravými variantami, které jsou jednak velmi chutné a navíc výživné. Chcete si po ránu zahřešit například s čokoládou? Upečte si zdravé moučníky z celozrnné mouky, medu, jogurtu, kakaa a kvalitní čokolády, přidejte také ořechy a dle chuti ovoce. Mlsání ve formě zdravého pečení je vždy příjemnou záležitostí.

Autor: Vegan Feast CateringAutor: Vegan Feast Catering

Článek Jak by měla vypadat ideální snídaně? byl publikován 27. května 2015 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...