Sebepoškozování – příčiny a léčba

Tagy:  nemoc, psychika, psychická nemoc, příčiny, ubližování si, líčba, psycholog, psychiatr

Sponzorované odkazy:

Sebepoškozování – příčiny a léčba

Psychika je nevyzpytatelná a nikdy nevíme, jak a kdy si s námi začne hrát. Žijeme v době, kdy jsou peníze tím nejdůležitějším na světě a stres patří ke každodennímu životu. Jak se s tím vším ale vypořádat, abychom neutrpěli ztrátu na zdraví? To je velice zapeklitá otázka a lze řešit pouze individuálně, někteří z nás nervy řeší pomocí relaxace, boxu, běhu či jinými aktivitami. Existují však mezi námi jedinci, kteří své problémy odstraní trochu bolestivější cestou a to sebepoškozováním.

Sebepoškozování je psychická porucha, která má původ v sociokulturním prostředí. Pod tímto pojmem si mnozí lidé představí sebevrahy. Avšak bylo vědecky prokázáno, že se lidé, kteří sebepoškozováním trpí, nechtějí úmyslně zabít. „Pouze“ si tím ulevují od svých problémů. Sebepoškozování je agresivní chování člověka, které je nasměrované proti němu samotnému. Pro sebepoškozování je charakteristické, že se toto sebezraňující chování opakuje, je návykové. Ve společnosti se o něm ví a mluví velmi málo, s tímto problémem se však potýká mnoho osob, především dospívajících.

Sebepoškozování má vždy skryté příčiny, autor: gerus milsSebepoškozování má vždy skryté příčiny, autor: gerus mils

Druhy sebepoškozování

Ač se to zná býti poněkud děsivé, existuje mnoho způsobů sebepoškozování. Nejčastějším bývá řezání ostrými předměty jako jsou nůžky a nože. Druhým typem je škrábání, dále pak kousání. Pravděpodobně nejbolestivější cestou, jak se zbavit zármutku je pálení se. Když opustíme od vnějších pokusů o vlastní ublížení si, mezi další formy sebepoškozování patří také polykání enormního množství prášků jakéhokoliv druhu, to může být pro nemocného smrtelné.

Příčiny sebepoškozování

Příčin sebepoškozování je taktéž mnoho, avšak k nejčastějším důvodům patří sexuální obtěžování, znásilnění, tělesné týrání, citová deprivace, dětská samota a pocit, že s problémy, se kterými se děti setkávají, jim nemá kdo pomoci, odloučení od rodičů a nebo alkoholismus. Pro většinu lidí je důležitým momentem vzniklá bolest, která přehluší bolest psychickou. Fyzická bolest je něco hmatatelného, co člověk může vlastní vůlí ovládnout, na rozdíl od bolesti psychické. Při pocítění bolesti začne mozek produkovat endorfiny, a tak z člověka spadne stres a úzkost. Sebepoškozování je vlastně úleva od psychických problémů – když se člověk pořeže či si jinak ublíží, fyzická bolest přehluší bolest psychickou.

Léčba

Sebepoškozování patří k psychickým nemocem a proto jej lze řešit, jako ostatní onemocnění u psychologa, v pokročilejším stádiu u psychiatra. Pokud je ve vašem okolí, či dokonce v rodině osoba, u které jste tyto problémy zaznamenali, neváhejte se obrátit na odbornou pomoc.

Článek Sebepoškozování – příčiny a léčba byl publikován 8. června 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...