Bez černý – zdraví z přírody
Sponzorované odkazy:
V současné době se lidé čím dál častěji obrací s léčbou běžných zdravotních obtíží k přírodním léčivům. Bez černý patří odedávna k vyhledávaným léčivým bylinám. Léčí nemoci dýchacích cest, běžná nachlazení, zánět průdušek i středního ucha, ale třeba také angínu, bolest hlavy a bolest kloubů, vysoký krevní tlak, je potopudný, takže se dá využívat i ke snižování horečky. Má i močopudné a mírně projímavé účinky, tiší také bolesti nervového původu, při zánětech nervů nebo vyhřeznutí meziobratlové ploténky, osvědčil se i na obklady při křečových žilách.
foto: www.celysvet.czSběr a využití bezových květů
Léčivý je celý bezový keř, ale nejčastěji se používají bílá květenství sbíraná na konci května až začátkem června a černé plody dozrávající na podzim. Květy se sbírají na začátku rozkvétání, kdy jsou středové kvítky ve vrcholících ještě zavřené, za suchých slunečných dnů, aby v nich zůstal i pyl. Můžeme je použít čerstvé nebo ve stínu na suchém místě nasušit pro pozdější využití v zimních měsících. Z čerstvých květů můžeme uvařit čaj, který skvěle léčí všechna nachlazení – čistí zahleněné průdušky a zbavuje dýchací cesty škodlivých bakterií. Čerstvé květy můžeme použít na výrobu sirupu, do kterého přidáme jen cukr a citron, nebo povařené v mléce s česnekem nebo medem výborně léčí kašel. Celá květenství se dají i obalovat v mouce, vajíčku a strouhance a smažit na oleji. Ve slané i sladké podobě poslouží jako lehká zdravá večeře či svačina. Sušené květy mají podobné využití jako čerstvé. Květní droga se dá běžně koupit v lékárnách či bylinkářstvích.
foto: www.garten.czSběr a použití plodů bezu
Plody sbíráme jen dobře zralé a zdravé bobulky, které dozrávají koncem září. Dají se sušit, zpracovat do kompotu, vyrobit z nich sirup, léčivý rosol, džem nebo naložit do cukru či alkoholu. V těchto různých podobách se používají k tišení bolestí při ischiasu, revmatických bolestech, na snížení krevního tlaku, při zánětech nervů i k tišení migrény. Při těchto potížích se užívají dvě lžíce denně, při nachlazení nebo angíně stačí lžíce jedna.
foto: www.botanika.wendys.czJestli už jste si květy bezu natrhat nestihli a některý z uvedených nápadů vás oslovil, nenechte si ujít dozrávání plodů a vyzkoušejte přes zimu jejich užívání. Možná budete mile překvapeni a drahé tabletky pro výživu kloubů z lékárny už nebudete potřebovat.
Článek Bez černý – zdraví z přírody byl publikován 11. července 2012 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alpro – zdraví z přírody 28.06.2014 17.00
- CBD - zázrak z přírody 25.03.2020 19.00
- Tea tree – zázrak z přírody 02.08.2010 00.00
- Pohybem ke zdraví 09.09.2008 15.13
- Porod bez komplikací 14.10.2017 17.45
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
