Porod bez komplikací

Tagy:  porod, první fáze porodní, druhá fáze porodní, těhotenství, třetí fáze porodní, Dianatal, gynekologie

Porod bez komplikací

Je vaše těhotenství téměř u konce? Zbývá vám už jen pár dnů do porodu? Máte obavy? Těšíte se? Honí se vám hlavou tisíce otázek, na které nevíte, jak odpovědět? Porod je jedním z nejintenziv­nějších zážitků každé rodičky a stejně tak zajisté bude i ten váš. Myslete pozitivně, ničeho se nebojte, a pokud máte chuť, přečtěte si následující řádky, ve kterých vás seznámíme se třemi porodními dobami a jaké máte možnosti anestezie při bolestech nebo co dělat během zcela přirozeného porodu.

První doba porodní

V první době porodní dochází za pomocí děložních kontrakcí k otevírání a zkracování děložního hrdla. Tato fáze trvá zhruba 10 – 15 hodin, ale samozřejmě může mít i mnohem kratší dobu. V této fázi se dostávají kontrakce, které trvají déle, jsou silnější a pravidelnější. Na začátku bývá mezi jednotlivými kontrakcemi interval zhruba kolem 10 minut a nepolevují ani při změně polohy či pohybu. Většinou trvají půl hodiny. V této době ještě nemusíte chvátat do porodnice a můžete být v klidu doma. Interval se postupně zkracuje. Pokud máte kontrakce po pěti minutách, je na čase jet do porodnice. V tuto dobu jste otevřená zhruba na 4–5 prstů. Tyto kontrakce již značně pociťujete, bývají bolestivější a delší než na začátku porodu. Trvají cca tři čtvrtě hodiny až hodinu. Pomocí těchto kontrakcí se hrdlo postupně otevře na 8 cm. Dostáváte se do rukou porodní asistentky, která vás kontroluje, sleduje bříško a kontrakce a postará se o šetrnější porod (více v závěru článku). Poslední fází jsou kontrakce po dvou minutách, které už jsou opravdu bolestivé, děložní hrdlo je zaniklé a je vytvořena děložní branka o průměru zhruba 10 cm. V této chvíli je žena připravena k porodu, dítě je hlavičkou sestouplé na pánevní dno a žena obvykle cítí velký tlak na konečník.

Druhá doba porodní

V tuto dobu začíná porod. Žena je úplně otevřená, bolesti pokračují a kontrakce vytlačují dítě z dělohy. V tuto chvíli bude muset nastávající maminka spolupracovat a tlačit dítě z dělohy. S každým tlačením se dítě posouvá ven … Miminko je na světě, po narození se musí dítěti odsát tekutina z nosu a úst a je mu podvázán pupečník.

Třetí doba porodní

V této fázi dochází k vypuzení placenty, která trvá pouze několik minut. Placenta je vypuzována děložními kontrakcemi, ovšem již nebolestivými. Ve třetí době porodní lékař ošetří případná poranění z porodu.

Jak zmírnit bolest?

Chcete zmírnit bolest při porodu? Pořiďte si porodní gel Dianatal, který se postará o lehčí průběh porodu a navíc může i pozitivně ovlivnit průběh poporodních zranění. První dávku porodnického gelu by měl aplikovat gynekolog nebo porodní asistentka již na začátku otevírání krčku dělohy a to co nejhlouběji ke krčku dělohy. Další aplikace by měly být dávány při každém dalším vyšetření.
Díky Dianatalu dochází ke zmenšení třecí síly, miminko tak lépe vyklouzne skrz porodní kanál a tím pádem se může i celý porod zkrátit až o 30%.

Slova závěrem

Maminky, pokud máte ještě čas, připravte si doma pro miminko veškeré potřebné věci, zabalte si tašku do nemocnice a vyberte si tu pravou nemocnici, porodnici nebo gynekologii. Některé maminky dávají přednost porodům doma, jiné vyhledávají zahraniční porodnice, např. moderní gynekologie v Bratislavě vám zaručí maximální péči v předporodní fázi, fakultní nemocnice Plzeň nadstandardní komfort služeb apod.

Článek Porod bez komplikací byl publikován 14. října 2017 v 17.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...