Potraviny, které na podzim nejezte!
Sponzorované odkazy:
Co lékař, to diametrálně odlišný názor na stravu a životní styl. Zatímco jeden si zarytě stojí za tím, že by se mělo jíst 6× denně, další je přesvědčen, že 3 hlavní jídla lidskému organismu bohatě stačí. Záleží pak na vás, k jaké variantě se přikloníte a co je vašemu tělu bližší. Ovšem na jednom se odborníci přes zdravou stravu určitě shodují a to je fakt, že by se měly konzumovat vždy sezónní potraviny a nejlépe ty, které byly vyprodukovány na domácí půdě, neboť jsou tělu nejpřirozenější. Podívejte se, které potraviny, ač tak na první pohled vůbec nepůsobí, jsou na podzim nevhodné a měli byste se jim vyhnout.
Zelenina ano, ale která?
Zelenina je jednou z nejdůležitějších surovin vůbec a denně bychom měli zkonzumovat až 500 gramů jejího množství. Ovšem ne každá zelenina je v to dané roční období ideální variantou. Podzim a zima jsou doby, kdy se tělo vysušuje a proto je třeba jej zavlažovat a vyvarovat se takovým potravinám, které vedou k dalšímu přesušování. Vyhněte se proto brokolici, bramborám, celeru, veškeré mražené a sušené zelenině, dále pak čerstvé kukuřici, lilku, zeleným olivám, rajčatům a také křenu. Neznamená to však, že si po čas zimy, která trvá téměř půl roku, nemůžete dopřát brokolicový krém, ale držte se pravidla, vše s mírou.
Kukuřici se v zimě vyhýbejte, autor: vanesscipesOvoce jedině čerstvé
Jak již bylo řečeno, tělo je na podzim a v zimě vystaveno vysušování, proto je celkem přirozené, že byste neměli konzumovat sušené ovoce ani jiné sušené pochutiny. Vsaďte proto na čerstvost a svěžest, kterou vám poskytnou meruňky, banány, avokádo, bobuloviny, kokos, datle, fíky, hrozny, mango, meloun, nektarinky, pomeranče, papája, broskve, ananas a švestky. Naopak se vyhýbejte jablkům a hruškám.
Luštěniny jako základ
Luštěniny jsou základ zdravého stravování a kdo je nekonzumuje je sám proti sobě. V létě, kdy se snažíte mít jídelníček spíše odlehčený je zcela přirozené, že na nadýmavé fazole nemáte příliš chuť, ale v zimě by menu mělo být trochu hutnější a energeticky náročnější, proto se luštěnin rozhodně nebojte. Pochutnejte si na cizrně, červené rýži a mungo klíčkách, ale vyvarujte se sojovému masu, sojové mouce a klasické čočce.
Nekonzumujte ani sóju, autor: Ranjitha DeepeshČlánek Potraviny, které na podzim nejezte! byl publikován 29. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Funkční potraviny: zasytí a léčí 08.02.2013 13.00
- Zdravé potraviny neznamenají dietní! 08.10.2014 18.00
- Kde nakupovat zdravé potraviny? 09.09.2014 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
