Alergie na potraviny

Tagy:  potraviny, alergie na potraviny, lepek, ovoce, vejce, sója

Sponzorované odkazy:

Alergie na potraviny

Lidí s nejrůznějšími alergiemi neustále přibývá a dnes se již prakticky nesetkáme s někým, kdo jimi netrpí. Červené oči, nateklý obličej a chronická rýma je typická pro jarní alergie doprovázené pylem, kvetoucími stromy, senem a podobně. Mezi velmi obvykle alergeny patří mimo jiné roztoče v matracích a kobercích, plísně, prach anebo vnější smogové ovzduší. Co je ovšem zdaleka nejhorší a život znepříjemňující, jsou alergie potravinové. Ty postihují jak děti, tak dospělé a bohužel se s postupem věku zhoršují či přibývají. Podívejte se, jak lze takovou potravinovou alergii rozeznat a jakým pochutinám se posléze vyhnout.

Alergie na potraviny se většinou projeví až tehdy, pokud sníte něco, na co jste alergičtí. Obvykle vás začne svědit patro, opuchne vám krk, v horším případě dojde k záchvatům kašle a dušnosti, v takovém případě musíte neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Následně je vhodné navštívit alergologa, který vám díky speciálnímu testu vyhodnotí, jak je to s vaší alergií a zda jich je případně více. Co se potravinových alergií týče, bohužel ne vždy je alergolog schopný zjistit všechny, neboť potravin a nejrůznějších doplňků stravy je neuvěřitelné množství. Druhým, dosti významným negativem je fakt, že oproti jiným druhům alergií vám prášky ani jiné tlumící přípravky nedovolí potraviny vyvolávající alergii konzumovat. Musíte se zkrátka jednou pro vždy smířit s tím, že ji ve vašem případě nelze pozřít.

Alergie na lepek je velmi častá, autor: gbc007Alergie na lepek je velmi častá, autor: gbc007

Alergie a lepek

Alergie na lepek je poměrně rozšířená a dosti nepříjemná forma alergie, neboť lepek je obsažen ve velkém množství potravin. Najdete jej v každém pečivu, proto musíte vyhledávat pouze bezlepkové chleby, které jsou ale dosti drahé. Dále se nachází v těstovinách, rýži a mléčných výrobcích. Vašim útočištěm se tak stanou bio obchody a krámy se zdravou výživou, kde pořídíte například sóju, sojové mléko a jiné náhražky neobsahující lepek.

Alergie na vejce

Velmi častou formou potravinové alergie je také alergie na vejce, ta se obvykle projevuje zarudnutím pokožky, svědivou vyrážkou celého těla, v horším případě dušností.

Alergie na sóju

další poměrně obvyklou alergií je alergie na sóju, která obsahuje spousty proteinů, které vyvolávají dráždění a reakce.

Alergie na ovoce

Nejčastější alergií ovoce je alergie na jablka, hrušky a citrusy, které jsou díky vysokému obsahu vitaminu C dráždivé.

Alergie na ořechy

O alergiích na ořechy jste jistě slyšeli, neboť nejsou ničím výjimečným. Mezi největší alergeny patří lískové oříšky, mandle a arašídy.

Jedním z příznaků může být i dušnost, autor: tic tac tocJedním z příznaků může být i dušnost, autor: tic tac toc

Článek Alergie na potraviny byl publikován 15. listopadu 2012 v 17.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...