Víte, jak skladovat ovoce a zeleninu?
Sponzorované odkazy:
Ovoce a zelenina by měly být nedílnou součástí denního stravování každého jedince, neboť obsahují spousty vitamínů a další potřebné látky pro zdraví chod organismu. Zatímco ovoce je lepší konzumovat v dopoledních hodinách, chutnou zeleninu si můžete dopřávat po celý den a to naprosto bez omezení a jakýchkoliv výčitek. Pokud ale tyto pochoutky nebudete správně skladovat, můžete se sami ochutit o důležité látky v nich obsažené, zdaleka si tolik nepochutnáte a co hůř, můžete si přivodit i nepříjemné komplikace. Zásady skladování ovoce a zeleniny přitom nejsou nijak složité.
Ne vše patří do lednice
S postupem doby jsme se tak nějak spontánně naučili vše ukládat do lednice s myšlenkou, že jedině tam potraviny nepodlehnou zkáze. Ano, pokud navaříte oběd pro celou rodinu, určitě není dobré jej přes noc nechat na kuchyňské lince, ale určité druhy ovoce a zeleniny být chlazeny rozhodně nemusí. Řeč je samozřejmě o ovoci s tvrdou slupkou a dužinou jako jsou veškeré citrusy, mango, meloun, ananas, ale také jablka, která vám ,,venku" vydrží až několik měsíců. Zelenina, kterou rovněž nemusíte uskladňovat v chladničce jsou mrkve, kedlubny, ředkve, kukuřice, zelí, papriky, rajčata a dokonce okurky. Samozřejmě jakmile se rozhodnete potravinu rozkrojit, pak její zbytek zabalte do folie tak, aby k ni nešel vzduch a do lednice ji schovejte.
Vše být v chladničce nemusí, autor: MuffetVše má svůj řád
Jestli si na ovocné míse jablka postavíte vedle mrkve je čistě vaše věc, ale v lednici by měl existovat určitý řád, díky kterému se budou potraviny pomaleji kazit a celkově vadnout. Základním pravidlem by měl být oddělený šuplík pro veškerou zeleninu, ta je totiž nejnáchylnější na ,,chytání" pachů z okolí. Okurka pak může chutnat po cibuli a cherry rajčata po včerejších bazalkových špagetách, což není zrovna ideální.
Na co také myslete je efektivní rozmístění. Zelenina ani ovoce by se nikdy nemělo vyskytovat v blízkosti syrového masa nebo ryb a pokud s nimi přeci jen přijdou do styku, důkladně veškeré plody před konzumací omyjte.
Nic nevydrží věčně
Ani lednice vám nezaručí nesmrtelnost potravin a proto se je naučte skladovat tak, aby vydržely co nejdéle svěží a zdravé. Sladké ovoce jako meloun, ananas, jahody, citrusy, hrozno či banány zkonzumujte po otevření nebo rozkrojení nejlépe do druhého dne, popřípadě do dvou. Poté dochází k rozkladu cukrů, které mají tendenci hnít a nepříjemně páchnout. Pakliže ovoce nestíháte sníst, upečte si koláč nebo udělejte sladkou omáčku, případně vše zamrazte na ,,horší časy".
Článek Víte, jak skladovat ovoce a zeleninu? byl publikován 29. ledna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Funkční potraviny: zasytí a léčí 08.02.2013 13.00
- Zdravé potraviny neznamenají dietní! 08.10.2014 18.00
- Kde nakupovat zdravé potraviny? 09.09.2014 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
