Konopný olej v potravinách chrání, v kosmetice krášlí

Tagy:  konopná mast, léčiva, léky, droga, zdraví, kosmetika, produkty

Sponzorované odkazy:

Konopný olej v potravinách chrání, v kosmetice krášlí

Když Číňané objevili konopí, objevili poklad – zpříjemnilo jim totiž život víc než zlato a drahokamy. Semena byla výborné chuti a stonky plné vláken, jemných a přesto nezničitelných. Dnes se dá za poklad považovat veškerá kosmetika, která obsahuje olej z konopí: udržuje pleť vláčnou a hladkou, vlasy pevné a lesklé, přináší úlevu.

Autor: Cannabis_sativa_plantAutor: Cannabis_sativa_plant

Pro zdraví je ale konopí prospěšné i jako potravinářská plodina. Semena obsahující konopný olej mají zastoupení všech esenciálních aminokyselin (včetně 8 aminokyselin, které si lidské tělo nedovede vyrobit) a nenasycených mastných kyselin stejně jako sója. Konopné bílkoviny jsou navíc ve stejné formě a v přibližně stejných proporcích, v jakých se vyskytují v lidské krevní plazmě. Tyto látky lidské tělo potřebuje pro svou správnou funkci. Hrst konopných semen dokáže pokrýt potřebu proteinů a mastných kyselin dospělého člověka na jeden den. Z listu a květu lze připravovat nápoje (čaj, pivo, víno a destiláty) a jídla na stovky způsobů. Z konopných semínek se dnes vyrábí mnoho potravin jako například mouka, pečivo, neživočišné mléko, sýr a pomazánky, müsli tyčinky, těstoviny, ingredience do salátů, stejně jako jedlý olej a margarín.

Kosmetika pro krásu a úlevu Olej se hodí pro kosmetiku, neboť má obdobné účinky na pokožku těla a vlasy jako olej z avokáda, mandlí nebo jojoby, a dokonce zvyšuje příznivé účinky jiných látek. Přípravky z konopí udržují pleť vláčnou a hladkou a činí vlasy pevné a lesklé. Vyrábí se z něj řada kosmetických produktů (masážní oleje, šampony, krémy, masti a balzámy, čistící pleťové vody a krémy, parfémy, tělová mýdla…). Vyznačuje se výbornou roztíratelností. Přípravky osobní hygieny obsahující olej z konopných semen pomáhají udržovat lidskou pleť vláčnou a hladkou, vlasy pak lesklé a pevné. Přítomná nenasycená kyselina gamalinolenová (až 73 % za studena lisovaného konopného oleje) chrání pokožku před vysoušením, předčasnou tvorbou vrásek a před silným slunečním zářením, navíc napomáhá při léčbě lupénky, ekzému, lupů a dalších kožních onemocnění.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Konopný olej v potravinách chrání, v kosmetice krášlí byl publikován 2. července 2014 v 17.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...