Konopí: tradiční léčivá bylina

Tagy:  léčba konopím, účinky, rizika, droga, návyková látka, pěstování

Sponzorované odkazy:

Konopí: tradiční léčivá bylina

Minulý týden zprovoznil Státní ústav pro kontrolu léčiv registr a první várka konopí pro léčebné účely se dostala do Česka. Prvních deset gramů dorazilo do lékárny v Uherském Hradišti a léčebné konopí mohou pacienti dostat na recept také v Lékárně Pharmacentrum Budějovická v Praze 4. Prezident České lékárnické komory se ale obává, že zájem pacientů o tuto alternativu omezí skutečnost, že není hrazena ze zdravotního pojištění.

Léčbu za pomoci konopí používali už lékaři staré Číny. Konopné tinktury a masti byly lékem na nechutenství, bolest, záněty i ranní nevolnosti v těhotenství. I dnes se mu přiznávají léčivé účinky. Seznam nemocí, ve kterých je konopí a jeho aktivní složky účinnou nebo nejúčinnější známou léčbou, potlačující příznaky, sahá od roztroušené sklerózy přes Parkinsonovu nemoc, zánětlivá onemocnění střev, revmatoidní artritidu, nechutenství (při chemoterapii rakoviny nebo AIDS), neuropatickou bolest, nevolnost a zvracení, astma, některé typy deprese, obsedantně-kompulzivní poruchy, tiky, migrény, zelený zákal (snížení nitroočního tlaku) nebo epilepsii až po celou řadu kožních problémů.

Výhody léčebného využití konopí

Léčba konopím nebo jeho produkty vykazuje u řady nemocí lepší výsledky, než léčba s využitím stávajících farmaceutických přípravků. Riziko předávkování s následkem smrti je u konopných látek např. při tlumení bolestivých stavů – oproti opiátům, steroidním analgetikům či antiflogistikům – limitně blízké nule. Náklady na léčbu konopím nebo jeho produkty jsou nižší, než je tomu v případech některých tradičních typů léčby. Léčba konopím nebo jeho produkty skýtá možnost upravovat dávky samotnými pacienty tak, aby dosáhli kýženého efektu (např. mírnění bolestí, nevolností, poruch koordinace). Léčba konopím nebo jeho produkty vykazuje nižší výskyt vedlejších příznaků (nežádoucí obluzení, přílišné ovlivnění vědomí, atd.), než je typické u některých jiných léků.

Autor: GreatpattonAutor: Greatpatton

Rizika vedlejších účinků konopí užívaného pro léčebné účely

Stejně jako u řady jiných léků i v případě léčebného využití konopí a jeho produktů lze očekávat, že mohou mít nežádoucí, vedlejší účinky. Drtivou většinu možných nepříznivých reakcí lze očekávat především tam, kde by došlo k porušení léčebného režimu ve smyslu užívání větších dávek, než předepíše lékař. Jednou skupinou možných vedlejších účinků léčebného využití konopí jsou akutní psychické komplikace a vliv konopí na kognitivní a exekutivní funkce. Další skupinu představují rizika provokace a/nebo spuštění akutního psychotického stavu u osob s takovým stavem v anamnéze a/nebo geneticky predisponovaných. Riziko představují i různé typy somatických komplikací, např. oslabení imunitního systému či nepříznivý vliv akutní intoxikace na kardiovaskulární systém u predisponovaných jedinců. Výše uvedeným komplikacím lze předejít odpovídající edukací pacientů a kvalitní diferenciální diagnostikou, která stanoví kontraindikace léčebného využití konopí. Jako u jiných léků je nutné počítat s možným rizikem vzniku závislosti. Ale zkušenosti s léčebným užíváním léků s výrazně větším závislostním potenciálem vedou k závěru, že není třeba propadat panice. Léčivo je na elektronický předpis. Data o výdejích odešle lékárna do elektronického úložiště ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, aby pacient nepřekročil povolenou měsíční dávku 30 gramů. Konopí smějí předepisovat hlavně na chronickou neutišitelnou bolest onkologové, neurologové, revmatologové, psychiatři nebo infekcionisté. „Protože je to návyková látka, tak bude v lékárnách podléhat velmi přísnému dozoru,“ řekl Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory. Neznámou zůstává reálný zájem pacientů o tuto alternativní cestu. Týká se to pak hlavně pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či těch nakažených HIV. „Lékárny jsou připraveny, pokud o to budou mít zájem pacienti – a tady se obávám, že je v České republice zásadní problém, protože léčebné konopí nehradí zdravotní pojišťovny,“ konstatoval Lubomír Chudoba. Koncem roku 2013 vznikl také pacientský spolek KOPAC, který usiliuje o zařažení léčby konopí mezi položky hrazené z pojištění i kvůli vysoké ceně. Jako první nabízí konopí lékárna v Uherském Hradišti, cena za jeden gram léčebného konopí je 273 korun. V Praze 4 prý bude stát gram kolem 300 korun, uvedlo zařízení v tiskové zprávě. Cena v lékárnách je tak zhruba o 30–50 procent vyšší, než za kolik se dá konopí koupit na černém trhu. A vzhledem k tomu, že léčebné konopí není hrazeno ze zdravotního pojištění, tak si ho řada pacientů nebude moct dovolit.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Konopí: tradiční léčivá bylina byl publikován 22. prosince 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...