Jak svůj jídelníček přepnout na podzimní režim?
Sponzorované odkazy:
Jako se v módním odvětví pravidelně mění trendy a to, co si oblečete v létě jen těžko unosíte v zimě, podléhá změnám i jídelníček a celkové stravování. Pokud se o zdravou výživu alespoň trochu zajímáte, pak toto sdělení pro vás není až takovou novinkou. V letních měsících je třeba menu trochu osvěžit a odlehčit, zařadit spoustu čerstvých surovin a zapomenout na nezdravé tuky. Jakmile se ale začne ochlazovat, měli byste vy naopak jídelníček trochu zahřát. Víte, jak na to?
Základem jsou lokální suroviny
Nesčetně mnoho lidí dělá ohromnou chybu v tom, že se stravuje podle zahraničních receptů, čili využívá zahraničních surovin. Problém není v dovozu, ale v tom, že konzumujete něco, co není určeno pro obyvatele mírného pásu. Vaše tělo snadno pozná, co je mu blízké a co nikoli, v jídle toto platí dvojnásob. Vyhněte se pokusům s mangem, kiwi nebo papájou a raději si dejte dobrou českou hrušku, jablko nebo třešně. Organismus váš přístup ocení a vy navíc ušetříte.
Autor: SchwäbinOhřejte se
V létě je ideální konzumovat světlé maso, ryby a spoustu čerstvé zeleniny a ovoce. tento způsob stravování je vzhledem k horku přirozený, v zimě by vám ale příliš nevyhovoval a kromě chladu byste také mohli pociťovat hlad a únavu, dokonce stavy lehkých depresí. To ovšem neznamená, že jakmile padne první lístek, zakousnete se do tlačenky a upečete si bůček. Ohřát tělo znamená vyměnit syrové listy za zelí, kapustu, zeleninu grilovat nebo dusit. U ryb rozhodně zůstaňte a maso klidně zařaďte i trochu tučnější. Co se mléčných výrobků týče, zmrzlinové poháry nahraďte tvarohem s ovocem, pažitkovou pomazánkou, lučinou a také si dopřávejte pravidelně zakysané produkty, které podporují trávení a správnou činnost střev.
Přidejte koření
V letních měsících se nedoporučuje používat koření, neboť se díky němu můžete snadno zpotit a navíc si přivodit nepěknou vyrážku. V zimě ale naopak koření zařaďte, a to v hojném množství. V restauraci si k obědu dejte špagety s chilli papričkou, k večeři je vhodná thajská kari polévka. K snídaňovým cereáliím nebo ovesné kaši přidejte skořici, která navíc nastartuje organismus a metabolismus.
Ideální jídelníček
A jak by tedy mohl vypadat ideální podzimní jídelníček? K snídani si dejte například teplou ovesnou kaši s burákovým máslem, skořicí a kousky jablek. Dopolední svačina může být v podobě žitného chlebu se sýrem cottage, k obědu si připravte tomatovou polévku, houbové karbanátky s pečeným bramborem, k odpolední svačině si upečte rebarborový koláč a k večeři zvolte například tuňákový salát s vejci a těstovinou.
Článek Jak svůj jídelníček přepnout na podzimní režim? byl publikován 5. září 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Pohybem ke zdraví 09.09.2008 15.13
- Dbejte i o své psychické zdraví 01.12.2008 03.01
- Plavání pro naše zdraví 07.08.2010 00.00
- Dojděte si pro zdraví 30.12.2020 00.00
- Alpro – zdraví z přírody 28.06.2014 17.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
