Jak si sestavit podzimní jídelníček?
Sponzorované odkazy:
Podzim je za rohem a léto se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Před námi se tak nachází velmi dlouhé období nejenom chladu, ale také pořádných mrazů a teplotních rozdílů. Zima se může objevit v cuku letu, proto neváhejte s ničím a začněte myslet podzimně. To se ovšem netýká jenom šatníku, ve kterém by již samozřejmě měly převládat svetry a teplejší obuv, také jídelníček je třeba značně upravit.
V letních měsících byste měli konzumovat lehčí pokrmy, které organismus příliš nezatíží a nebudou vás zbytečně zahřívat, v zimě je tomu naopak. Abyste však z lehkých zeleninových salátů lusknutím prstu nepřesedlali na knedlo-zelo-vepřo, je třeba sestavit i podzimní jídelníček, který tělo připraví na změnu a vy se budete cítit naprosto skvěle, nikoli unaveně nebo nafoukle. Jak tedy na podzimní jídelníček, abyste nepřibírali na váze, ale pouze správně a chutně jedli?
Autor: epsos.dePotraviny, co dodají energii a vitamíny
Vzhledem k tomu, že s sebou každoročně podzim přináší také řadu nemocí, nachlazení a oslabení imunitního systému, musíte především myslet na potraviny, které jsou bohaté na antioxydanty, obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek a dodají vám nejenom sílu, ale také patřičnou energii. Z ovoce jsou to například zralé plody jablka, hrušky nebo švestky. Ty ideálně nakupujte na farmářských trzích, kde nejsou chemicky ošetřeny a navíc mají skvělou sladkou chuť. Nebraňte se ani jejich tepelnému zpracování. Takový hruškový koláč, jablečný štrúdl nebo švestkové tvarohové knedlíky jsou k nezaplacení. Co se zeleniny týče, zde se zaměřte na kořenovou zeleninu, na dýni nebo pastiňak, dýňe pak zahrňte do jídelníčku květák, brambory, brokolici, česnek, cibuli a nezapomeňte ani na houby, které jsou symbolem podzimu. Pokrmy ze zeleniny jezte spíše tepelně upravené, v syrovém stavu vám neudělají příliš dobře. Čím na podzim šetřete jsou listové saláty, rukola, polníček nebo čerstvý špenát.
Přidejte přírodní bílkoviny
V jídelníčku by vám rozhodně neměly chybět ani bílkoviny, které jsou alfou a omegou zdravého stravování. Pokud se nechcete pokaždé upravovat s masem nebo rybou, je zde ideální varianta přírodních bílkovin v podobě luštěnin. Ty jsou skvělé také na trávení, proto se jim nevyhýbejte, a to ani v případě dietního režimu. Čočka, fazole, hrách, cizrna. To všechno do podzimního stravování zařaďte a nejlépe v hojném množství.
Čím jídlo ochutit?
Zvykli jste si používat při vaření pouze sůl a pepř? Pak je na čase odhalit kouzla bylinek, kterých existuje neuvěřitelné množství. Zatímco v létě se používají spíše svěží bylinky jako bazalka nebo máta, na podzim a v zimě sáhněte po hřebíčku, badyánu, kurkumě, kari a nebojte se ani ostřejšího chilli.
Článek Jak si sestavit podzimní jídelníček? byl publikován 17. září 2015 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Pohybem ke zdraví 09.09.2008 15.13
- Dbejte i o své psychické zdraví 01.12.2008 03.01
- Plavání pro naše zdraví 07.08.2010 00.00
- Dojděte si pro zdraví 30.12.2020 00.00
- Alpro – zdraví z přírody 28.06.2014 17.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
