Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část
Sponzorované odkazy:
Vitamínům skupiny B se v souhrnném označení říká B-komplex. Všechny vitamíny ve skupině B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, jsou klíčové pro přeměnu jídla na energii, okysličování celého těla a produkci červených krvinek, které umožňují svalům správně fungovat. Bohužel některé nezdravé, a dokonce i zdravé návyky mohou způsobit nedostatek vitamínů B v těle.
Vitamin B1 – thiamin
Vitamin B1 dodává tělu energii, má vliv na nervový systém, srdce a ledviny. Je také důležitý pro přeměnu cukrů, alkoholu a mastných kyselin.
Můžeme ho získat z celozrnných obilovin, semen, luštěnin, kvasnic, masa, vnitřností a mléčných výrobků.
Vitamin B2 – riboflavin
Vitamin B2 je důležitý pro kůži, oči, správnou funkci srdce a dalších orgánů. Také ovlivňuje celkovou energetikou přeměnu v organismu a je nezbytný pro základní buněčný metabolismus.
Najdeme ho v živočišných i rostlinných potravinách, zejména v mase, mléce, vejcích, játrech, ledvinách, obilných klíčcích, droždí, luštěninách a obilninách.
Vitamin B3 – niacin
Niacin je potřebný k uvolňování energie, ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků. Udržuje zdravou kůži, přispívá ke správné funkci zažívacího traktu, zmírňuje deprese a nespavost.
Bohatým zdrojem vitaminu B3 jsou vnitřnosti, vejce, pšeničné klíčky, luštěniny, ořechy, slunečnicové semínko, pivovarské kvasnice, maso a tuňák.
Vitamin B5 – kyselina pantothenová
Kyselina pantothenová se vyskytuje ve všech tkáních našeho těle a její funkce je nezastupitelná. Má protistresové účinky, podporuje peristaltiku střev, podporuje hojení ran, jizev, popálenin, prasklin a vředů. Dále také chrání proti UV paprskům a slouží k omezení alergických průvodních jevů. Neméně ocenitelnou vlastností je také zvýšení plodnosti a podpora dlouhověkosti.
Zdrojem jsou otruby, hrách, fazole, droždí, vnitřnosti, vejce, maso, tresčí jikry, sója, sezamová a slunečnicová semínka.
Vitamin B6 – pyridoxin
Vitamin B6 je důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi a tkáních, je součástí metabolismu cholesterolu, předchází vzniku stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu.
Nachází se v pšeničných klíčkách, vnitřnostech, rybách, pivovarských kvasnicích, sóje, ořechách, avokádu, banánu a listovém salátu.
Článek Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část byl publikován 17. ledna 2018 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Žloutenka typu B a její příznaky 22.10.2010 00.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Vitamin E – přítel anebo skrytá hrozba? 10.02.2021 00.00
- Proč je lepší užívat vitaminy D3 a K2 dohromady? 20.01.2022 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
