Proč je lepší užívat vitaminy D3 a K2 dohromady?

Proč je lepší užívat vitaminy D3 a K2 dohromady?

Vitaminy D3 a K2 jsou nepřekonatelná dvojice, přičemž společně pomáhají optimalizovat správný přísun jednoho z nejdůležitějších minerálů, kterým je vápník. Velice pozitivní dopad tedy mají na zdraví kostí, ale i na kardiovaskulární systém. V následujících řádcích vám prozradíme, proč je lepší užívat vitaminy dohromady.

Doplňky stravyDoplňky stravy

Vitamin D3

Pro lidské tělo je vitamin D3 velice důležitý, protože podporuje správné reakce na vznikající záněty, pomáhá zlepšovat imunitní systém i udržovat normální hladinu krevního tlaku. Často je vitamin D3 považován za jeden z nejdůležitějších.

Vitamin D zvyšuje přísun vápníku tím, že zlepšuje vstřebávání přes střevní stěny. Při absenci tohoto vitaminu člověk vstřebává pouze 10 až 15 % vápníku z přijímané potraviny, ovšem díky přítomnosti vitaminu D3 se vstřebávání vápníku zvyšuje na 30 až 40 %.

Vitamin K2

Vitamin K je další vitamin rozpustný v tucích. Existuje ve dvou formách, a to jako vitamin K1 (fylochinon nacházející se hlavně v zelené listové zelenině) a vitamin K2 (menachinon vyskytující se především ve fermentovaných mléčných výrobcích). Právě druhý zmiňovaný vitamin je biologicky dostupnější forma a v lidském těle zůstává mnohem déle. Stejně tak se rozkládá na různé poddruhy zvané menachinonové formy (MK-4, MK-7, MK-6 a MK-9).

Vitamin D3 a K2

Vitamin D3 a K2 harmonicky spolupracují. Vitamin D3 usměrňuje vstřebávání vápníku ze střev do krve, odkud ho pak přebírá vitamin K2 a přenáší ho do kostí. V podstatě by se dalo říct, že vitamíny fungují jako běžci ve štafetě. Oba vitaminy mají celou řadu výhod, ale abyste vápník plně využili a měli z něj prospěch, je nezbytné doplňovat D3 i K2. Zakoupit se naštěstí dají kvalitní potravinové doplňky kombinující oba zmíněné vitaminy. Jedním z nich je třeba produkt Vitamin D3+K2 na Woldoshop.cz.

Článek Proč je lepší užívat vitaminy D3 a K2 dohromady? byl publikován 20. ledna 2022 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...