Vitamin E – přítel anebo skrytá hrozba?

Sponzorované odkazy:

Vitamin E – přítel anebo skrytá hrozba?

Vitamin E je základní vitamin, který hraje ve vašem těle významnou roli. Stejně jako u mnoha dalších vitamínů však příliš mnoho může vést ke zdravotním komplikacím. V tomto případě je to známé jako předávkování vitaminem E nebo toxicita vitaminu E. Zajímá vás, jaké jsou vedlejší účinky a jak se pozná předávkování?

Vitamín EVitamín E

Co je toxicita vitaminu E?

Toxicita vitaminu E je situace, kdy se ve vašem těle hromadí nadměrné množství vitaminu E a způsobuje zdravotní komplikace. Vitamin E je vitamin funguje jako antioxidant a je známý tím, že je rozpustný v tucích. Může snížit riziko srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, pomáhá na problémy se zrakem a mozkové poruchy. Jednou z jeho klíčových funkcí je udržovat dilatace krevních cév a zabránit tvorbě sraženin v cévách.

Doporučená denní dávka pro vitamin E je 15 mg denně. Následující potraviny jsou bohaté na vitamín E:

Oleje: sójový olej, slunečnicový olej, světlicový olej, olej z pšeničných klíčků, kukuřičný olej

Ořechy a semena: slunečnicová semínka, mandle, lískové ořechy, arašídové máslo, arašídy

Ovoce: kiwi, mango, rajčata

Zelenina: špenát, brokolice

Vzhledem k tomu, že vitamíny rozpustné v tucích jsou uloženy v tuku, mohou se v něm hromadit, zejména pokud přijímáte nadměrné množství stravou nebo doplňky stravy.

U vitamínu E je horní hranice, nebo chcete-li množství, které většina lidí může denně konzumovat bez komplikací v potravinách a doplňcích – 1 000 mg.

Kdo potřebuje doplněk vitamínu E?

Mnoho lidí užívá doplňky vitaminu E v naději, že zlepší jejich imunitní systém, sníží riziko rakoviny nebo posílí vlasy, pokožku a nehty pomocí antioxidačních vitamínů a potenciálních účinků proti stárnutí. Doplňky vitaminu E by měli užívat lidé s dietou s nízkým obsahem tuku nebo lidé s poruchami, které ovlivňují jejich schopnost trávit a vstřebávat tuky, jako je Crohnova choroba nebo cystická fibróza, ti mohou být vystaveni zvýšenému riziku nedostatku vitamínu E. Pokud nemáte nedostatek vitaminu E, pravděpodobně jej nebudete muset doplňovat. E.

Nežádoucí účinky vitamínu E a příznaky předávkování

Nadměrný příjem vitaminu E může způsobit naředění krve a vést ke smrtelnému krvácení. Může také zasahovat do srážení krve, což je přirozená obrana vašeho těla před nadměrným krvácením po úrazu.

Souvisí to také se zvýšeným rizikem hemoragické cévní mozkové příhody nebo krvácením do mozku. Výzkum naznačuje, že nadměrný příjem vitaminu E je spojen s vyšším rizikem úmrtí. Vzhledem k těmto potenciálně závažným rizikům byste neměli užívat velké dávky doplňků vitaminu E.

Možné lékové interakce

Existuje malé riziko interakce vitaminu E s léky, které užíváte, pokud je konzumován v běžném množství. Avšak doplňky, obsahující vysoké dávky vitaminu E (více než 300 mg denně) mohou interagovat s léky na ředění krve, aspirinem a warfarinem . Mohou také interferovat s tamoxifenem, lékem používaným k léčbě rakoviny prsu, a cyklosporinem, imunosupresivem užívaným lidmi po transplantaci orgánu. Pokud máte jakékoli obavy z možných interakcí mezi doplňky vitamínu E a vašimi léky, měli byste se poradit se svým lékařem.

Léčba menší toxicity vitamínu E zahrnuje přerušení užívání doplňku vitaminu E, ale závažnější komplikace mohou vyžadovat lékařský zásah. Nejlepší způsob, jak zabránit toxicitě vitaminu E, je udržovat denní příjem vitaminu E – jak z doplňků, tak z potravin – pod UL 1 000 mg denně. Je nepravděpodobné, že k předávkování dojde v důsledku konzumace samotných potravin bohatých na vitamín E.

Nezapomeňte také tyto doplňky skladovat na bezpečném místě, které je mimo dosah dětí. Protože je vitamín E rozpustný v tucích, představuje u dětí zvýšené riziko toxicity a komplikací.

Článek Vitamin E – přítel anebo skrytá hrozba? byl publikován 10. února 2021 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...