Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část
Sponzorované odkazy:
Nedostatek některého vitamínu ze skupiny B může zapříčinit některé zdravotní problémy nebo díky nim můžete zdravotním problémům předcházet. Jaké jsou příznivé vlastnosti dalších vitaminů skupiny B se můžete nyní dozvědět v druhém pokračování o jejich důležitosti pro náš organismus.
Vitamin B7 – biotin
Biotin se podílí na metabolismu téměř všech buněk v těle, snižuje bolesti ve svalech, podporuje činnosti pohlavních žláz, napomáhá při hubnutí a je účinný proti depresím.
Zdrojem jsou opět pivovarské kvasnice, vnitřnosti, mléko, ořechy a také rajčata, květák, fazole, cibule, maliny, rybíz a banán.
Vitamin B9 – kyselina listová
Kyselina listová se považuje za jednu ze základních živin pro lidský mozek, stimuluje imunitní systém, chrání proti depresím, strachu a úzkosti. Zvlášť důležitá pro vývoj plodu a odvrací nebezpečí rakoviny.
Najdeme ji v játrech, droždí, vlašských ořechách, zelené listové zelenině, luštěninách a pomerančové šťávě.
Vitamin B12 – kobalamin
Vitamin B12 je nezbytný pro obměnu buněk, tvorbu červených krvinek a účastní se přeměny živin v energii. Krom toho také působí na imunitní systém a zmírňuje hučení v uších.
Najdeme ho pouze v živočišných potravinách, a to v játrech, mléce, sýru a masu.
Vitamin B13 – kyselina lipoová
Tato kyselina je rozpustná pouze v tucích a patří k nedůležitějším antioxidantům, protože chrání buňky před působením volných radikálů a podporuje látkovou výměnu. Je důležitá pro krvetvorbu, správnou funkci nervové soustavy a má pozitivní vliv na vývoj šedého zákalu.
Získání je možné z vnitřností, masa, brambor, kvasnic a kořenové zeleniny.
Vitamin B15 – kyselina pangamová
Tato látka má velmi příznivý vliv na hojení zánětu jater po žloutence a cirhóze jater, snižuje výskyt infekčních chorob, mírní zažívací potíže a je hodná při únavovém syndromu. Kyselina pangamová také snižuje hladinu krevního cholesterolu, má detoxikační efekt, pomáhá při problematické pleti a je důležitá pro zdravé vlasy a nehty.
Bohatým zdrojem je hnědá rýže, otruby, kvasnice, sezamové a dýňové semínko.
Článek Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část byl publikován 24. ledna 2018 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Žloutenka typu B a její příznaky 22.10.2010 00.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
- Vitamíny skupiny B v přírodní formě 30.06.2011 22.00
- Vitamin E – přítel anebo skrytá hrozba? 10.02.2021 00.00
- Proč je lepší užívat vitaminy D3 a K2 dohromady? 20.01.2022 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
