Tělesná dysmorfická porucha (dysmorfofobie)

Sponzorované odkazy:

Tělesná dysmorfická porucha (dysmorfofobie)

Ptáte se, co je dysmorfofobie? Je to onemocnění, možná způsobeno i dnešní dobou, kdy je nemocný jedinec přesvědčen o tom, že má nedokonalé tělo, má nějaké deformity, přímo baží po plastické operaci, aby se těchto „odporných“ částí těla zbavil. Navštěvuje nejrůznější lékaře a snaží se vypadat dokonale. I když dokáže přesvědčit plastického chirurga, aby mu „nedostatek“ odstranil, následně začne mít takový člověk pocit, že je na jeho těle další deformita. Přes neustále opakující se nejrůznější zákroky takový pacient nikdy není se sebou spokojen.

Dysmorfie způsobuje pocit, že takový člověk je nenormální, například vsugeruje si, že má „velký nos“, pak se neustále skrývá, má pocit, že na něj lidi zírají, kvůli velkému nosu, že se mu musí všichni smát, neustále se prohlíží v zrcadle, nesnáší se za vymyšlený velký nos. Pacienti se často nazývají ošklivými jmény, jako například, že jsou mutanti, monstra a podobné přehnané hanlivé výrazy jsou u nich často k slyšení. Ve skutečnosti však vypadají zcela běžně a průměrně.

Dysmorfie je zkreslený obraz o svém těle, pacienti často používají až obsesivně make-up, aby své „ohyzdnosti“ zakryli, klidně i několikrát denně. Lidé, kteří jim řeknou, že žádnou poruchu, či vadu na kráse nevidí, začnou nenávidět, jsou na ně schopní křičet, ať si nevymýšlí. Tato posedlost velmi ovlivňuje běžný denní život, pacienti se zavírají doma, nevychází ven a neustále se jen pozorují.

Takový život je o utrpení a je důležité, aby se pacientovi dostala psychiatrická pomoc včas, většinou se porucha zhoršuje a jsou schopni se kvůli vymyšlenému defektu i zabít, či významně si poškodit zdraví. Pokud jste o poruše ještě neslyšeli, vězte, že je častější, než by se mohlo zdát. Postihuje jednoho člověka z padesáti. Častěji ženy, na ty je v dnešní době přeci jen vyvíjen větší tlak ohledně dokonalého vzhledu.

Článek Tělesná dysmorfická porucha (dysmorfofobie) byl publikován 28. září 2022 v 08.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...