Bolesti zápěstí – od lehkého namožení až po syndrom karpálního tunelu

Tagy:  zápěstí, bolest zápěstí, únava, příznaky, léčba, rsi, syndrom karpálního tunelu

Sponzorované odkazy:

Bolesti zápěstí – od lehkého namožení až po syndrom karpálního tunelu

S bolestmi všeho druhu se setkáváme dnes a denně, neboť se vlivem stálého zatížení opětovně vystavujeme komplikacím. Bolesti zad jsou pravděpodobně nejčastější příčina přetěžování, avšak pokud jste zažili bolesti zápěstí, jistě sami uznáte, že to není nic příjemného. Zápěstí je velmi namáhanou částí horní končetiny, proto není překvapující jeho častá bolestivost. Příčinou je zejména jednostranné dlouhodobé přetěžování, které vyústí v zánět šlach a jejich pouzder. Příčinou bolesti ovšem může být také poranění jakékoliv struktury zápěstí, nebo zánět této oblasti.

Koho nejčastěji trápí bolesti

Bolest zápěstí se objevuje nejčastěji u lidí, jež pracují převážně na počítači. Zápěstí je při práci na PC stereotypně zatěžováno, což může samozřejmě vyvolat spousty problémů. Na začátku se obtíže se zápěstím označují jako syndrom RSI, jde v podstatě o zánět šlachy zápěstí. Syndrom RSI se projevuje převážně ztuhlostí kompletně celého zápěstí, mravenčením někdy v celé ruce a větším otokem.

Bolest zápěstí je nepříjemná a zdlouhavá, autor: johnbacketBolest zápěstí je nepříjemná a zdlouhavá, autor: johnbacket

RSI

Syndrom karpálního tunelu patří k takzvaným úžinovým syndromům a je z nich nejčastější. Postihuje asi 4 procenta populace, přičemž eny jsou postiženy 4× častěji než muži, maximum výskytu je kolem 50.- 60. roku věku. Syndrom karpálního tunelu postihuje více dominantní ruku, tedy tu, která je zatěžována prioritně.

K hlavním příznakům syndromu patří bolest ve dlani a inervovaných prstech, porucha hybnosti svalů, jejich tuhnutí, mravenčení, brnění, pálení a podobně. Bolest se objevuje především v noci, kdy se člověk probouzí s pocitem brnění, které po rozhýbání a protřepání prstů zmizí. Později přicházejí bolesti a brnění i ve dne a jsou trvalé, mohou pokračovat až do lokte a paže a zhoršují se při zvednutí končetiny. Přidávají se také poruchy hybnosti svalů palce, pacient pozoruje neobratnost při jemných úkonech. Syndrom karpálního tunelu může doprovázet také Raynaudův syndrom.

Základem léčby při syndromu karpálního tunelu je snížení zátěže postižené končetiny. Důležité je zahájit léčbu včas, aby nedošlo k trvalému poškození nervu a tím i funkci ruky.

Bolesti mohou být příčinou manuální práce, autor: bethany legendBolesti mohou být příčinou manuální práce, autor: bethany legend

Článek Bolesti zápěstí – od lehkého namožení až po syndrom karpálního tunelu byl publikován 23. července 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...