Javorový sirup, zdravá pochoutka

Tagy:  cukr, melasa, med, javor, Kanada, vitamíny, limonáda, sacharidy

Sponzorované odkazy:

Javorový sirup, zdravá pochoutka

Zázrakem v lékařství i gastronomii je na první pohled ničím zvláštní javorový sirup. Kdo ještě neobjevil jeho nesmírně pozitivní působení na lidský organismus, měl by se o tuto lahodnou pochoutku začít více zajímat. Co je chutné a zdravé zároveň si totiž rozhodně zaslouží naši pozornost.

Zázrak z Kanady

Kanada, nebo také země javorového listu, je domovem nám dnes známého javorového sirupu. Ačkoli můžeme narazit i na sirup původem z jiné země, Kanada je stále bezkonkurenčně největším producentem zlatavé lahůdky.

Javorový sirup se získává z nařezaných otvorů v kmenech stromů, ze kterých tak začne pomalu vytékat javorová šťáva. Ta musí bát zachycena a zhuštěna. K získání té správné konzistence se musí odpařit velké množství vody. Při získávání kvalitního javorového sirupu nejsou používány žádné další látky ani přísady.

Pozitivní účinky javorového sirupu

Jak již bylo zmíněno, javorový sirup je nejen pochoutkou, ale také velice zdravým přírodním produktem. Ve zlatavé šťávě najdeme vitamíny skupiny B a také pro tělo nezbytné stopové prvky. Vápník, železo i další minerály přijdou organismu vhod. Chutným javorovým sirupem můžeme bez starostí nahradit nezdravý rafinovaný cukr a přispět tak ke zlepšení zdraví. Sirup má navíc jemnou a velmi příjemnou chuť, která nám bude při přípravě pokrmů jistě vyhovovat.

Dárkové balení javorového sirupu, autor: SvadilfariDárkové balení javorového sirupu, autor: Svadilfari

Co se kvality sirupu týče, nejceněnější jsou světlé exempláře. U sirupu platí, že čím má světlejší barvu, tím také jemnější chuť a právě ta je velmi žádaná. Lehce nazlátlý sirup je tedy nejluxusnější a nejdražší. Následuje tmavší sirup intenzivnější chuti, který je žádaný a nejvíce používaný. Velmi tmavý sirup se používá převážně při pečení, či jako ingredience v gastronomii.

Jak sirup použít?

Jak již bylo zmíněno, javorovým sirupem lze zcela nahradit obyčejný cukr, podobně jako melasou či oblíbeným medem. Často se setkáme s recepty na palačinky, které sirupem přelijeme. Taková kombinace je skutečně dokonalá. Javorový sirup můžeme zkrátka použít k oslazení téměř čehokoli, a mimo to ohromí také svou jemnou lahodnou chutí. Z javorového sirupe lze připravit také nápoje – limonády. Známá je čistící kúra, během které se denně pije několik sklenic nálevu s javorovým sirupem. Nekonzumují se žádné potraviny a dochází ke komplexnímu pročištění organismu.

Článek Javorový sirup, zdravá pochoutka byl publikován 24. října 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...